Najnovije vesti

STRES VAS GOJI KAO 2 HAMBURGERA! Može da vam osigura čak 300 KALORIJA, a razlog je jedan!
Foto: Profimedia

ugojićete se od nervoze

STRES VAS GOJI KAO 2 HAMBURGERA! Može da vam osigura čak 300 KALORIJA, a razlog je jedan!

Žena
16:05h

Novac, posao i porodične obaveze su prva tri razloga zbog kojih se mnogi osećaju stresno. Istraživanje je pokazalo da ovaj stres može biti više zabrinjavajući nego što se čini, jer može uticati ne samo na um ljudi, već i na njihovo fizičko zdravlje.

Skupina stručnjaka sa Univerziteta Jejl proučavala je odnos između stresnih događaja i promena telesne težine kod ljudi i otkrila da odnos nije bio tako pozitivan. Stres i anksioznost ne samo da štete ljudskom telu, već ga podstiču i da nekontrolirano dobija na težini, jer može osigurati čak 300 kalorija, isto toliko kalorija sadrži dupli hamburger.

foto: Profimedia

Uloga hormona

Ovo istraživanje otkrilo je da epizode stresa izazivaju porast nivoa kortizola. Taj višak kortizola, smešten u krvi i u skladištima masti, pretvara se u stvaranje oko 300 kalorija, što je otprilike isti broj koji ima dupli čizburger. Pravi problem je da stres uzrokuje i nalet apetita koji dovodi do prejedanja.

Osoba tada nije samo anksiozna, već i dobija dodatne kilograme.

Gde ide ta dodatna masnoća?

Ova dodatna masnoća može biti smeštena u nezahvalnom području, posebno za žene.

Prema studiji koju su sproveli stručnjaci sa Univerziteta Ohajo Stejt, žene koje su pod stresom i konzumiraju visokokaloričnu i masnu hranu različito reaguju na način na koji se suprotstavljaju kalorijama, pohranjujući masnoću oko struka. To je potvrdilo i drugo istraživanje koje su izveli brojni naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji, Univerziteta u Nju Jorku i Jejl.

Stres znači potrošeno manje kalorija

Uz to, ovaj kombinovani stres i visoko kalorična hrana čini njihov metabolizam sporijim i doprinosi većem skladištenju masti. To može biti zbog toga što žene pod stresom takođe pokazuju viši nivo insulina, hormona koji pojačava skladištenje masti.

Istraga je otkrila da su žene koje su prijavile stresnije događaje sagorevale manje 104 kalorije od onih koje se nisu izjasnile da se suočavaju s anksioznim situacijama. Iako se možda ne čini mnogo, dugoročno lekari objašnjavaju da se tokom godine može sakupiti i do 11 kilograma.

Stresne situacije vas debljaju

Bez obzira jeste li jeli dupli čizburger, celu picu ili razgovarali sa šefom, ove tri situacije mogu imati štetne učinke na vaše telo. Ne možemo pobeći od svojih svakodnevnih obaveza, ali dobro je naći trenutak za opuštanje i svakodnevno se napuniti dobrom energijom.

Pokušajte slušati smirujuću muziku, idite u šetnju, vežbajte ili pronađite novi hobi da biste sutradan bolje radili.

foto: Profimedia

Kurir.rs/okanal.oslobodjenje.ba/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...