Najnovije vesti

NE KAŽE SE UZALUD DA JE LJUBAV SLEPA: Od ovakvih bežite glavom bez obzira!
Foto: Shutterstock

EMOTIVNO ZLOSTAVLJANJE

NE KAŽE SE UZALUD DA JE LJUBAV SLEPA: Od ovakvih bežite glavom bez obzira!

Žena

 Koliko god da ste lepi, pametni, sposobni i mudri, može vam se desiti da se upustite u vezu sa osobom koja će vas mentalno uništiti. Ne dozvolite da se to desi

Kad se zaljubite, na početku veze najčešće ne vidite stvari najrealnije. A kad vremenom emocije splasnu i na površinu isplivaju realne osobine partnera, dešava se da shvatite da situacija nije onakva kakva bi zapravo trebalo da bude.

Sasvim je normalno da se s vremena na vreme jave nesuglasice, ali ako partner počne emotivno (ili, ne daj bože, fizički) da vas zlostavlja, dobro razmislite o tome da li je to osoba pored koje želite da proživite život i da li ste u stanju da izdržite takvo maltretiranje.

Drži vas podalje od porodice i prijatelja

foto: Shutterstock

Emotivni zlostavljači partnera žele samo za sebe i uložiće sav svoj napor da tako i bude - učiniće sve da vas izoluje od svih vaših prijatelja, pa čak i od porodice. Ono šo treba da znate je to da je normalno i potrebno da se družite i s drugim ljudima, a ako vas partner sprečava u tome, to je loš znak.

Verbalno vas zlostavlja

Ako vas partner naziva pogrdnim imenima, čak i u šali, to znači samo jedno - želi da vas povredi! Emotivni zlostavljači takve postupke pravdaju tako što krivicu svaljuju na vas, uveravaju vas da ste previše osetljivi i da ste vi ti koji zapravo imaju problem. Ako zbog ovakvih situacija konstantno imate grč u želucu, razmislite da li je takva osoba vredna vaše pažnje.

Uvek krivi druge za svoje probleme

Ako vaš dragi ili draga za svoje probleme stalno krivi druge, uključujući i vas, to je takođe znak da niste u zdravoj vezi. Nemogućnost partnera da preuzme odgovornost za svoje postupke znači da on ima ozbiljan problem - sa samim sobom.

Stalno strahujete

Ako pored svog partnera osećate bilo kakvu vrstu tenzije i straha, to je definitivno znak da nešto ozbiljno nije u redu. Emotivni zlostavljači imaju sposobnost zastrašivanja dominacijom ili nekim drugim taktikama u kojima pokazuju nadmoć.

Očekuje da uvek budete dostupni

foto: Shutterstock

Neki ljudi kroz život idu verujući da zaslužuju da budu tretirani poput kraljeva i pored sebe uvek žele da imaju vernog slugu, pa od vas očekuju da za njih uradite ama baš sve kako bi se uvek osećali dobro. Ako ste u ovakvoj situaciji, stavite prst na čelo i razmislite da li zaista zaslužujete ovakav tretman.

Ekstremna ljubomora

Istaknuta osobina zlostavljača je ta da je ljubomoran na vas, na one s kojima se družite i na sve vaše ciljeve i snove, a zavist u većini slučajeva proizlazi iz nemogućnosti kontrole nad svim aspektima vašeg života.

Nameće vam osećaj krivice

Emotivni zlostavljači su opasni manipulatori. Ljute se, prete odlaskom, emotivno kažnjavaju, a sve zato jer nije po njihovom. Oni obično pokušavaju da urade sve kako biste osetili krivicu ako bilo šta uradite po svom. Ruku na srce, kod njih ćete s vremena na vreme primetiti i dozu kajanja zbog takvog ponašanja, ali zapamtite - to traje samo dok ne oseti da vas je dobio nazad i da ste opet pod njegovom kontrolom.

(Kurir.rs / Foto: Shutterstock)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...