REŠITE SE VLAGE U SVOM DOMU! Bacite se na POSAO, postoji rešenje! Zdravlje će vam se POBOLJŠATI kad je se oslobodite!
Foto: Shutterstock

trikovi domaćica

REŠITE SE VLAGE U SVOM DOMU! Bacite se na POSAO, postoji rešenje! Zdravlje će vam se POBOLJŠATI kad je se oslobodite!

Žena -

Opasno Vlaga se može pojaviti zbog lošeg grejanja i slabe ventilacije, izaziva alergije, a prvi znakovi su neprijatan miris i buđ

U ovom periodu godine česta je pojava vlage u kući ili stanu. Razlozi za pojavu vlage su brojni, od dotrajalih krovova, oštećenih oluka, pukotina u zidovima, nedovoljno isušenih zidova nakon izgradnje, do prodiranja vode zbog oštećenih cevi ili eventualne poplave.

Vlaga se može pojaviti i zbog lošeg grejanja i slabe ventilacije, naročito u objektima s novom stolarijom ili zbog kondenzacije vlage u nedovoljno zagrejanim zidovima ili starim zgradama. Ukoliko je ipak objekat kvalitetno izgrađen, onda najčešće do vlage može doći zbog kuvanja, kupanja ili tuširanja i sušenja veša u zatvorenom prostoru.

foto: Shutterstock

Neka istraživanja su pokazala da četvoročlana porodica dnevno proizvede oko 12 litara vode u vidu vodene pare, a vlagu stvaraju i kućni ljubimci i sobno cveće. Vlaga se najčešce kondenzuje u hladnijim delovima prostorija, naročito u ćoškovima, uz spoljašnje zidove i prozore, a često se stvara i plesan.

Znak za uzbunu

• Prvi znak prekomerne vlage je kondenzacija na prozorima i osećaj hladnoće. Vlaga može izazvati alergije, spadanje boje sa zidova, loš miris i mrlje na odeći.

Rešenje

• Pod uslovom da su kuća ili stan kvalitetno izvedeni, vlage se možemo rešiti redovnim provetravanjem i pravilnim grejanjem i tako sprečiti stvaranje plesni. Svaki prostor potrebno je provetravati i tokom hladnijeg dela godine. Time će toplota, vlaga i ustajali vazduh biti zamenjeni hladnim, suvim i svežim vazduhom. Tokom provetravanja prostora od nekoliko minuta zidovi se neće ohladiti, a stručnjaci savetuju da tih nekoliko minuta ventil radijatora bude zatvoren. Hladnije prostorije treba držati zatvorenim jer bi vlaga iz toplije prostorije mogla da se kondenzuje u hladnijim prostorijama. Nameštaj ili zavese moraju biti odmaknuti od zidova kako bi vazduh mogao da struji iza njih. I radijator mora da bude odmaknut od zida, tako se sprečava mogućnosti gubitka toplote.

Sredstva i eksperti

• Na tržištu postoji cela paleta proizvoda koji će pomoći, poput sistema za upijanje neprijatnih mirisa, odstranjivača plesni i različita sredstava za čišćenje.

Ipak, jedna od najdelotvornijih metoda je građevinsko isušivanje, a pre bilo kakve sanacije dobro se konsultujte sa stručnjacima za vlagu. Ako odlučite da sanaciju radite sami, strogo se držite uputstva proizvođača.

(Kurir.rs / Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track