NEGA LICA U MLADOSTI I U STAROSTI: Prevaziđite i bubuljice i bore sa lakoćom!
Foto: profimedia

NEGA LICA U MLADOSTI I U STAROSTI: Prevaziđite i bubuljice i bore sa lakoćom!

Žena -

Naše lice zahteva adekvatnu negu u svakom životnom razdoblju, ali kako da mu pružimo najbolji tretman i sačuvamo lep i negovan izgled što duže? Upravo ćemo vam otkriti najbolje trikove kako da to učinite.

Borba sa bubuljicama u tinejdžerskim danima

Prvi izazovi sa negom lica počinju u tinejdžerskim danima, a većina adolescenata na svojoj koži iskusi bubuljice i akne. Potpuno je nevažno da li imamo masnu ili suvu kožu, pubertetske bubuljice i mitiseri retko koga zaobilaze. Glavni krivac su nagle hormonske promene, ali i pojačano lučenje sebuma iz lojnih žlezda. Utešno je što pubertetske bubuljice uglavnom prolaze oko 20- te godine, ali do tada je bitno da znamo kako da ih se rešimo. Postoji mnogo načina, a evo nekoliko naših saveta.

1. Za početak, svakodnevno čišćenje, toniranje i hidratacija lica se podrazumevaju. Birajte proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože i koji je neće dodatno iritirati;

2. Naš savet je da koristite prirodne preparate. Napravite masku od meda, jer je on odličan antiseptik i antibiotik i pomoći će da se rešite bubuljica. Takođe, limunov sok, jabukovo sirće, gel aloe vere, ulje čajevca, propolis kapi, pa čak i rakija, sjajni su protiv akni;

3. Ukoliko je potrebno, uvek su na raspolaganju različite kreme i gelovi, ali i određeni lekovi protiv bubuljica. Ukoliko ne možete sami da se izborite sa bubuljicama, posetite kozmetičara ili dermatologa, to je uvek dobro rešenje.

Osetljiva tinejdžerska koža zahteva punu pažnju i brigu, kako bismo kasnije imali negovano i lepo lice.

Važan savet za devojke jeste da svako veče temeljno ukljanjaju šminku sa lica. Jednom nedeljno uradite nežan piling kako biste uklonili sve nečistoće i mrtve ćelije kože, da bi ona mogla da se regeneriše na pravi način. Ne dirajte lice prljavim rukama, tako ćete samo širiti bakterije i iririrati kožu. Redovno koristite hranljive maske za lice kako biste koži omogućili svu potrebnu negu.

Izađite na kraj sa prvim borama u 30-im i 40-im godinama!

Ukoliko ste imali sreće, bubuljice i akne ostaće deo tinejdžerskih dana. Na žalost, bubuljice se mogu javiti u svim periodima života, a čak 70 do 80 odsto populacije pogođeno je nekim oblikom bubuljica.

Ono što dodatno počinje da nas muči već negde oko 25- e godine, jesu prve bore koje se javljaju na licu. Najpre su to one bore smejalice oko usana i očiju, a kasnije, počinju da se javljaju bore na čelu, oko nosa, obrazi počinju da se spuštaju. Onaj čuveni trougao lepote se polako okreće i naše lice sa godinama dobija tužan i iscprljen izraz. Zato, bitno je da to na vreme sprečimo.

Prvo pravilo je da nikada nije suviše rano da počnete da koristite kremu protiv bora. Sada postoji ogroman izbor ovakvih krema, za 25 +, 35 +, 45 +, 55+... Na vama je da izaberete onu koja će odgovarati vašoj koži, ali gledajte da ona u sebi sadrži kolagen, hijaluronsku kiselinu, koenzim Q10, vitamine... Dakle, sve ono što naša koža gubi kako vreme prolazi. Iako je neko ustaljeno pravilo da kreme protiv bora kupuju žene, postoji širok izbor ovih krema i za muškarce;

Sledeće bitno pravilo je da pravilno hidriramo kožu, kako bismo joj omogućili da zadrži vlažnost, tonus i elastičnost što duže. Postoje odlične hidratantne kreme, ali i različita prirodna ulja i maske koje će dubinski hidrirati našu kožu;

Još jedan imperativ zdrave i negovane kože jeste da je zaštimo od spoljašnjih loših faktora koliko god možemo. Jedan od najopasnijih je svakako štetno sunčevo UVA i UVB zračenje, a upravo je ovo jedan od najvećih krivaca prevremenog starenja kože. Zato, klonite se sunca u periodu kada je najopasnije, koristite kremu za lice sa zaštitnim faktorom minimum 15, kako leti tako i zimi.

Izbegavajte solarijum. Ne moramo ni da pričamo koliko je štetan, kada je u brojnim zemljama širom sveta već uveliko zabranjen.

Sprečite fleke i produbuljivanje bora na zreloj koži!

Sa ulaskom u pedesete godine, naša koža postaje zrela i zahteva još veću negu i pažnju. Problem su posledice koje na koži ostavlja proces menopauze i hormonski disbalans u telu. Koža postaje sve suvlja, grublja, gubi svoju prirodnu vlažnost, a često se javljaju staračke pege i fleke. Smanjuje se broj elastičnih vlakana u koži, što dovodi do naglog opuštanja kože na obrazima, vilici i vratu i dubokih bora.

Zbog nakupljanja sebuma u gornjim slojevima kože, često se javljaju i akne, ali i ozbiljnija oboljenja kože. Međutim, sve su ovo izazovi sa kojima se možemo suočiti.

Zrela koža jeste veoma zahtevna, ali nije nemoguće očuvati mladalački izgled. Nabavite kremu za lice koja sadrži koenzim Q10 plus i kreatin, a to će pomoći da ublažite bore i fine linije na koži;

Možete koristiti toniranu dnevnu kremu koja će ujednačiti ten i prikriti eventualne tragove hiperpigmentacije. Koristite i odgovarajući balzam za usne, kako bi i one zadržale vlažnost i punoću;

Koristite prirodne maske za lice, poput maske od belanceta. Ona će dubinski hidrirati kožu i vratiće joj svežinu.

Naravno, savet zlata vredan je da uvek izbegavate stres, da redovno odmarate i hranite se uravnoteženo, ali i da se bavite sportom. Sve to će se oslikati na vašem licu i bićete srećni svojim odrazom u ogledalu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track