STALNO NAM JE U RUKAMA A NEMAMO POJMA KOLIKO JE PRLJAV! Predmet koji koristimo svaki dan LEGLO JE BAKTERIJA!
Foto: Shutterstock

DALJINSKI

STALNO NAM JE U RUKAMA A NEMAMO POJMA KOLIKO JE PRLJAV! Predmet koji koristimo svaki dan LEGLO JE BAKTERIJA!

Žena -

No­va stu­di­ja po­ka­za­la je da je da­ljin­ski upra­vljač ve­ro­vat­no 20 pu­ta pr­lja­vi­ji od WC šo­lje. U istra­ži­va­nju su na pri­su­stvo ba­k­te­ri­ja u do­ma­ćin­stvu te­sti­ra­ni ra­zni pre­d­me­ti, me­đu ko­ji­ma su bi­li i da­ljin­ski, po­klo­pac za sme­će, te­pi­si i WC šo­lja. Ana­li­za je po­tvr­di­la da je da­ljin­ski upra­vljač bio ubed­lji­vo na­j­pr­lja­vi­ji.

Broj ba­k­te­ri­ja i bu­đi dos­ti­gao je iznos od ne­ve­ro­vat­nih 290 ko­lo­ni­ja po kvadratnom cen­ti­me­tru.

Po­re­đe­nja ra­di, WC šo­lja bi­la je do­ma­ćin pro­se­č­no 12,4 ko­lo­ni­je po kvadratnom cen­ti­me­tru i sa­dr­ža­la je sa­mo „la­ga­ni­je“ obli­ke bu­đi.

- Re­zu­l­ta­ti ovog istra­ži­va­nja su šo­kan­t­ni. Da­ljin­ski se na­j­če­šće za­ne­ma­ru­je pri či­šće­nju, ali sa­da je do­ka­za­no da je na­j­pr­lja­vi­ji pre­d­met u ku­ći. To je šo­kan­t­no, na­ro­či­to ako se uz­me u ob­zir da je ovo pre­d­met s ko­jim ve­ći­na lju­di i de­ce sva­kod­ne­v­no do­la­zi u kon­ta­kt. Ko­ri­sti­mo ga spon­ta­no, au­to­mat­ski, a isto ta­ko ga ma­hi­nal­no odla­že­mo na pr­vo me­sto ko­je ugle­da­mo.

foto: Profimedia

De­fi­ni­ti­v­no, ni­ko od nas ne ra­z­mi­šlja o mi­kro­bi­ma kad ga uz­me ru­ke. Od sa­da, sva­ko bi tre­ba­lo da ga re­dov­no što de­ta­lj­ni­je oči­sti mi­ni­mal­no jed­nom ne­de­lj­no, sa­ve­tu­ju stru­č­nja­ci. Ista stu­di­ja ot­kri­la je i da ru­č­ni sa­to­vi mo­gu bi­ti i do osam pu­ta pr­lja­vi­ji od WC šo­lje.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track