VEČITI PROBLEM JAVLJA SE NA FUGAMA I SILIKONU: Kako očistiti buđ u kupatilu
Foto: Shutterstock

korisni saveti

VEČITI PROBLEM JAVLJA SE NA FUGAMA I SILIKONU: Kako očistiti buđ u kupatilu

Žena -

Da biste sprečili zadržavanje vlage i pojavu buđi, provetravajte kupatilo, koristite odvlaživač vazduha ili ventilator

Buđ su gljivice koje ispuštaju sitne spore u vazduh, njihovo udisanje iritira oči, nos i grlo, a uzrokuje i probleme sa disanjem, kašalj, alergijske reakcije... Evo nekoliko korisnih saveta kako plesni možemo stati ukraj.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Kupatilo - rasadnik plesni

Kupatilo je pravi rasadnik plesni jer je vlažno, toplo i bez dovoljno svežeg vazduha. Da biste sprečili njeno nastajanje, najpre treba promeniti te uslove. Ostavite malo otvoren prozor ili barem odškrinuta vrata dok se tuširate, ukoliko je to moguće. Ako nemate prozor, nakon tuširanja koristite odvlaživač vazduha ili ventilator, koji je dobro uključiti čak i onda kad vam se ogledalo prilikom tuširanja nije zamaglilo, jer upamtite - i tada je vlaga prisutna u kupatilu.

Svakodnevna briga

Nemojte misliti da ćete se uspešno odbraniti od plesni samo ako budete svaki dan polirali pločice u kupatilu. Čistite ih onda kad je to zaista potrebno. Međutim, merama opreza na dnevnoj bazi ipak možete nešto učiniti u borbi protiv tih tamnih naslaga. Čuvajte površine u kupatilu od prljavštine, a pogotovo od ostataka šampona, ulja i krema za telo. Mokre peškire sušite izvan kupatila, dok bi zavesa na kadi ili tuš-kabini trebalo da bude od sintetičkih materijala, koji manje upijaju tečnost.

Izbeljivačima protiv crnih mrlja

Ukoliko ribanje ne daje rezultate, tada je najbolje rešenje - izbeljivanje. Tri merice vode pomešajte sa jednom mericom tečnosti za izbeljivanje ili kupite sredstvo za uklanjanje mrlja koje sadrži manju količinu izbeljivača. Ako ni ta metoda ne upali, posegnite za jačim koncentratom. Pripazite - nikad ne kombinujte dva različita proizvoda (primera radi amonijak i izbeljivač), jer to može izazvati pojavu otrovnog isparavanja. I parni čistač je dobra ideja, pogotovo s dodatkom koji je namenjen za četkanje, a s kojim se pomoću vruće pare možemo rešiti plesni.

foto: Shutterstock

Odličan trik

Od vate napravite rolnice, otprilike centimetar dugačke. Natopite ih izbeljivačem i stavite direktno na silikon s gljivicama. Malo pritisnite i ostavite tako da prenoći. Vrata kupatila zatvorite da se miris izbeljivača ne širi po kući. Ujutro rolnice uklonite. Za čišćenje eventualnih ostataka iskoristite staru četkicu za zube. Kupatilo će nakon ovog izgledati bolje.

Kad gljivice osvoje zidove

Ako ste ispucali sve adute, a tvrdokorna plesan se i dalje vraća, možda je vreme da promenite silikon na rubovima kade (zamenite ga sanitarnim silikonom koji sadrži sredstvo protiv gljivica).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja