Najnovije vesti

CELOG ŽIVOTA POGREŠNO DEZINFIKUJETE KUĆU: Evo kako treba da koristite IZBELJIVAČ
Foto: Profimedia

savet

CELOG ŽIVOTA POGREŠNO DEZINFIKUJETE KUĆU: Evo kako treba da koristite IZBELJIVAČ

Žena

Još uvek mnogo nepoznanica okružuje korona virus, odnosno COVID-19, a među obaveznim merama preventive svkakako je i dezinfikovanje svih površina sa kojima smo u kontaktu. A kako i čime pravilno dezinfikovati kućne površine?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je saopštenje o pravilnom načinu čišćenja i dezinfikovanja kuće. Kako navodi CDC, korona virus može da opstane od par sati pa do par dana na različitim površinama, a površine mogu da se čiste i dezinfikuju, pri čemu treba obratiti pažnju na razliku.

Čišćenje je uklanjanje bakterija, prljavštine i nečistoća sa površina. Čišćenje ne ubija bakterije već ih uklanja, smanjuje njihov broj i smanjuje i rizik od širenja infekcije.

Dezinfekcija, s druge strane, ubija bakterije na tretiranim površinama. Pravilan postupak bio bi prvo očistiti, pa onda dezinficirati tretiranu površinu.

NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU Redovno čistite i dezinfikujte često korišćene površine poput kvaka, prekidača za svetlo, stolova, stolica, daljinskih upravljača, slavina, toaleta.

foto: Profimedia

KAKO ČISTITI POVRŠINE?

Poželjno bi bilo da pri čišćenju koristite jednokratne rukavice koje ćete baciti po upotrebi.

Ako je površina prljava, prvo je očistite deterdžentom, a tek onda pristupite dezinfekciji.

foto: Profimedia

ČIME DEZINFIKOVATI?

Razblaženim izbeljivačima. Pored toga, savetuju se i rastvori sa najmanje 70 odsto alkohola. Za izbeljivače pratite uputstva proizvođača za razblaživanje i nikada ne mešajte izbeljivače sa drugim sredstvima za dezinfekciju.

Opšta preporuka za razblaživanje glasi:

- 5 kašika izbeljivača na 4 litra vode.

- 4 kašičice izbeljivača na 1000ml vode.

Takođe, pri korišćenju sredstava na bazi izbeljivača važi preporuka korišćenja maske za lice jer izbeljivači nagrizaju sluzokožu i time olakšavaju pristup virusima.

foto: Profimedia

Kurir.rs/blicžena

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...