SAVET KINESKOG LEKARA! Ispirajte nos svakog dana, evo zašto je to JAKO VAŽNO
Foto: Shutterstock

savet stručnjaka

SAVET KINESKOG LEKARA! Ispirajte nos svakog dana, evo zašto je to JAKO VAŽNO

Žena -

Vang Haing, farmaceut bolnice Medicinskog univerziteta u Pekingu, rekao je da nošenje maske i pranje ruku nisu dovoljna zaštita od koronavirusa.

Poznato je da je nos „kapija“ disajnih puteva, u njemu prljavština lako može da se zadrži. U nosnoj šupljini, objasnio je Hain, postoje dlake i brojni nabori u sluznici u kojima se skuplja prašina, mikoorganizmi i virusi. Zato predlaže da se nos ispere odmah po povratku kući.

- Ako ste izloženi zagađenom okruženju, ispiranje treba obaviti odmah, čim izađete iz tog okruženja, a preporuka je da se nekoliko puta dnevno isperete - objašnjava on.

Za većinu je dovoljno ispiranje nosa prokuvanom vodom, čija je temperatura blizu telesne temperature. Previše hladna ili topla voda može da nadraži sluzokožu nosa.

foto: Shutterstock

Haing savetuje upotrebu slane vode pacijentima s hroničnim rinitisom, kao i osobama sa veoma zapušenim nosom. Takva voda smanjuje oticanje tkiva nosne šupljine i sluzokože.

Prilikom ispiranja nosa glavu treba malo spustiti kako voda ne bi otišla u respiratorni trakt. Uvucite vodu na jednu nozdrvom pa je jako izduvajte. Tako radite i sa drugom nozdrvom.

Cilj je da se bakterije i virusi izbace iz nosa, a ne da se uvlače u pluća. Budite oprezni i pažljivi prilikom ove radnje.

Kurir.rs

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track