NE MOŽETE DA SPAVATE ZBOG KORONE? To zbog 3 FAZE STRESA, a ako ispoštujete 10 KORAKA spavaćete kao beba
Foto: Profimedia

savet stručnjaka

NE MOŽETE DA SPAVATE ZBOG KORONE? To zbog 3 FAZE STRESA, a ako ispoštujete 10 KORAKA spavaćete kao beba

Žena -

Iako možda tokom epidemije provodite više vremena u krevetu nego inače, stalno ste umorni i budite se neispani

Stručnjak za spavanje Olivija Arezolo kaže da je razlog umora verovatno povezan sa mentalnim opterećenjem zbogkorona virusa, a ne sa fizičkim umorom.

foto: Profimedia

Glavni okidač i njegove tri faze "Stres iscrpljuje organizam - jednostavno je tako. Posebno ako ste mu izloženi duže vreme", rekla je Olivija za "Fimejl" i dodala da stre deluje poput opšteg adaptacionog sindroma u tri faze.

Prva je faza alarma kada smo budni, pod "naponom" zbog dejstva kortizola i adrenalina, što nam i omogućava da se nosimo sa izazovom.

Druga je faza - faza otpora koja nastaje kada stres postane hroničan, što se i dešava za vreme pandemije korona virusa.

U ovom stadijumu smo i dalje pod naponom, ali manje nego u prvoj fazi.

Na kraju se javlja faza iscrpljenosti. Ukoliko stres ne prestane, dolazi do umora našeg telesnog sistema, što je posledica visokog nivoa kortizola (hormona stresa).

"Visok nivo kortizola ograničava našu sposobnost da zaspemo, što je kritično za naše nivoe energije, i ometa produkciju seratonina, hormona sreće, zbog čega se osećamo tako umorno", objasnila je Olivija.

Kako da se budimo odmorniji Kako biste se izborili sa stresom, važno je napravite rutinu spavanja - i da vam san bude prioritet u periodu od 22 sata do dva sata nakon ponoći, što su podržale i kliničke studije.

Olivija je napomenila da nemali broj ljudi sada umesto odlaska na spavanje prati društvene mreže i Netfliks, a kada bi se poštovale pomenute smernice, svi bi se budili odmorniji.

10 zlatnih pravila Stručnjak je izdvojio i 10 koraka do bržeg i boljeg sna:

*napravite svoj kutak za spavanje, rešite se svih izvora plave svetlosti, poput mobilnih telefona i tableta, podestite alarm za laku noć, a onda ga isključite, stavite lavandu na jastuk da biste se opustili, istuširajte se ili napravite kupku, 45 minuta do sat vremena pre spavanja, popijte čaj od kamilice, sat vremena pre odlaska u krevet, uzimajte magnezijum ujutru i uveće (ovaj mineral smanjuje anksioznost za 31 odsto), mislite o tome na čemu ste zahvalni, probajte da meditirate, vežbajte duboko disanje.

foto: Profimedia

Kurir.rs/blicžena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track