MOŽE I BEZ KUPOVNE FARBE: Najzdravije su prirodne boje
Foto: Shutterstock

Danas je taj dan

MOŽE I BEZ KUPOVNE FARBE: Najzdravije su prirodne boje

Žena -

Probajte Ukrašavanje jaja biće još veće uživanje ako nijanse napravite sami

Farbanje jaja predstavlja pravo zadovoljstvo i u njemu mogu učestvovati svi članovi porodice.

Sigurni smo da ćete u krajnjem rezultatu više uživati ako ste i boje napravili sami. Evo kako da dobijete jaja u pet boja na prirodan način.

Osnovni način je isti za sve boje, sem sive. Sipajte 950 mililitara vode i dve kašike sirćeta u šerpu srednje veličine. Kada voda provri, dodajte sastojke za prirodnu boju i ostavite da struji oko 30 minuta. Sačekajte da se boja ohladi pre nego što dodate već skuvana jaja.

Plava

Provreloj vodi dodajte tri šolje sitno iseckanog ljubičastog kupusa i ostavite da struji pola sata. Neka se boja ohladi, pa u nju stavite skuvana jaja. Ako želite svetliju nijansu plave, neka jaja u vodi budu pola sata. Za jače nijanse držite jaja u boji u frižideru preko noći.

Žuta

Provreloj boji dodajte tri kašike kurkume, ali budite oprezni - kurkuma može da oboji i prste. Zbog toga je bolje da nosite rukavice dok pravite ovu boju. Skuvana jaja u ovoj tečnosti držite oko pola sata.

Ružičasta

Vodi koja je provrila dodajte četiri šolje iseckane cvekle. Nakon pola sata laganog vrenja sklonite tečnost s ringle i sačekajte da se ohladi, pa u nju stavite skuvana jaja i ostavite da odstoje 30 minuta. Ne sekirajte se ako jaja u početku budu više braon nego ružičasta. Pravu nijansu dobijaju tek kada se osuše i kada ih s nauljenom vaticom prebrišete da dobiju sjaj.

Narandžasta

U šerpu provrele vode stavite četiri šolje lukovine. Nakon pola sata sklonite s ringle, pa kada se ohladi, boji dodajte jaja. Neka jaja stoje najmanje pola sata, a za jače nijanse i duže.

Srebrna

Pomešajte četiri šolje vode i četiri šolje zaleđenih borovnica. Kada mešavina dostigne sobnu temperaturu, procedite je. Proceđenoj boji dodajte jaja i čuvajte u frižideru preko noći.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track