Najnovije vesti

REDOVNO PERITE JASTUKE I OSTALI TEKSTIL: Kućna higijena je pola zdravlja
Foto: Shutterstock

za zdrav dom

REDOVNO PERITE JASTUKE I OSTALI TEKSTIL: Kućna higijena je pola zdravlja

Žena

Grinje vrebaju... Nema boljeg osećaja nego leći u svoj udoban i mirisan krevet. Međutim, šta ako on ipak nije tako čist kao što mislite.

Nedavno istraživanje otkrilo je jednu sasvim poražavajuću stvar o našoj higijeni. Pokazalo se da jedan od pet ljudi spava na toliko prljavom jastuku i dušeku da četvrtinu njihove težine čine grinje i mrtve ćelije kože. Da stvar bude još gora, petina ljudi nije oprala jastuk najmanje pet godina. Zbog tih loših navika, pored toga što vam se sada, dok ovo čitate, verovatno okreće želudac, možete se i vrlo ozbiljno razboleti.

Mnogi koji iznenada počnu da pate od kašlja i curenja nosa nisu ni svesni da su vrlo verovatan uzrok njihovih tegoba - grinje. One mogu izazvati ozbiljna stanja poput astme ili ekcema i zato je izuzetno važno da se jastuci, posteljina i jorgani redovno peru.

foto: Shutterstock

Jastuci

Čistite ih jedanput u šest meseci ili najviše godinu dana. U mnogima od njih skupljaju se grinje, znoj i mrtve ćelije kože. Na etiketi pogledajte na koji način se peru i održavaju u zavisnosti od punjenja i materijala od kog su napravljeni, a bilo bi idealno da nabavite navlake za jastuke koje se stavljaju ispod jastučnice, njih je lakše češće prati u mašini.

foto: Shutterstock

Jorgan

Operite ga bar dvaput godišnje. Ljudi obično imaju različite jorgane za leto i zimu, pa uvek možete jedan odneti na temeljno hemijsko čišćenje (ili pranje u mašini, ako je moguće) dok koristite drugi. Najveći problem prljavih jorgana su grinje, koje se hrane ćelijama mrtve kože. Njihov izmet može da izazove ozbiljne alergijske reakcije.

foto: Shutterstock

Dušek

Temeljno ga očistite svakog meseca. Redovno usisavanje pomaže da se rešite grinja, a dobro je i jednom mesečno stranu dušeka koju koristite okrenuti. Prilikom čišćenja ne zaboravite na okvire i ivice kreveta. Za dušek takođe možete nabaviti kvalitetnu navlaku koju možete prati.

foto: Shutterstock

Papuče

Očistite ih jednom nedeljno jer su idealno su mesto za razmnožavanje bakterija. Ako je reč o papučama koje mogu da se peru, to je odlična vest. Ako pak nisu takve, jednom nedeljno ih naprskajte sprejem za dezinfekciju. Uklonićete neprijatne mirise i uništiti mikrobe koji uzrokuju infekcije poput atletskog stopala.

foto: Shutterstock

Zavese za tuš

Odlično je da imate dva para zavesa da ih možete menjati jednom nedeljno, pa dok koristite jednu, temeljno očistite drugu da biste sprečili sakupljanje buđi na njoj. Nakon korišćenja ih uvek treba osušiti jer je tako manja verovatnoća da će buđ na njima hvatati. Kad se buđ jednom pojavi, teško se uklanja, a zavese tada postaju ljigave i nisu za upotrebu.

foto: Shutterstock

Bademantil

Perite ga jednom nedeljno, naravno u zavisnosti od toga šta nosite ispod njega i koliko ga često koristite. Ako najčešće nosite pidžamu, neće se toliko zaprljati. Međutim, ako ga oblačite na golo telo, pranje na 60 stepeni jednom u sedam dana je obavezno!

Peškiri

Perite ih svaka dva, najviše tri dana na temperaturi višoj od 60 stepeni. Na njima se zadržava čitav niz bakterija, uključujući ešerihiju koli. Često su vlažni, a topla i vlažna sredina pogodna je za rast i razvoj svih vrsta mikroba. Svaki ukućanin bi trebalo da ima svoj peškir.

foto: Shutterstock

Sunđeri zapranje posuđa

Sunđer i krpice za pranje posuđa (truleks) treba prati i dezinfikovati baš svakog dana, a možete ih oprati i u mašini za sudove na 60 stepeni ili više. Takođe, možete ih iskuvati u vodi uz dodatak praška za pranje veša. Važno je i da ih dobro osušite nakon dezinfekcije. Ne zaboravite da ih posle određenog vremena treba zameniti novim.

foto: Shutterstock

Kuhinjske krpe

Kuhinjske krpe perite svaki dan. One se koriste za mnogo stvari, ne samo za brisanje opranog suđa. Ako krpom dodirujete posudu iz koje jedete ili pijete, morate biti sigurni da je čista. Zato ih perite na 90 stepeni. Ako imate sedam krpa, sve ih operite zajedno na kraju nedelje.

Kurir.rs/Still/Foto: Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...