DILEMA DOMAĆICA DA LI GA JESTI ILI BACITI! Evo šta da radite s proklijalim krompirom
Foto: Shutterstock

savet

DILEMA DOMAĆICA DA LI GA JESTI ILI BACITI! Evo šta da radite s proklijalim krompirom

Žena -

Uveliko je počela sezona mladog krompira, ali u mnogim domaćinstvima ima još dosta zaliha onog prošlogodišnjeg koji je još u sasvim dobrom stanju. Taj krompir bez ikakve bojazni može da se koristi u ishrani, ali kad počne da klija (što se sada dešava zbog više temperature napolju), stvari nisu baš tako jednostavne.

Evo šta o ovom povrću treba da znate:

Krompir sadrži solanin, štetni alkaloidni sastav koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru. Toksične klice krompira mogu da izazovu probavne tegobe ili glavobolju zato ih obavezno treba odseći.

foto: Shutterstock

Ako je krompir mekan ili ako se smežurao, obavezno ga bacite, ali ako je tvrd i zdrav, možete ga ljuštiti, izdubiti na mestu gde je proklijao i koristiti za dalju pripremu.

foto: Shutterstock

Da biste usporili klijanje krompira, nakon kupovine čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu, najbolje u kartonskoj kutiji ili papirnoj kesi da bi vazduh mogao da cirkuliše. U plastici krompir ne može da „diše“ pa će se i pre pokvariti.

Ako čuvate veću količinu krompira, redovno ga proveravajte, a one koji su proklijali ili omekšali izdvojte da ne bi podstakli kvarenje ostalih.

Krompir nemojte čuvati zajedno s lukom jer on, zbog gasova koje ispušta, ubrzava njegovo propadanje.

Kurir.rs

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track