PROSLAVITE VIDOVDAN UZ KURIR! U subotu, 27. juna, DVA POKLONA: IKONA SVETI VELIKOMUČENIK CAR LAZAR i MAGAZIN LENA
Foto: Kurir

PROSLAVITE VIDOVDAN UZ KURIR! U subotu, 27. juna, DVA POKLONA: IKONA SVETI VELIKOMUČENIK CAR LAZAR i MAGAZIN LENA

Žena -

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici u nedelju, 28. juna, obeležavaju Vidovdan, kao pomen na stradanje Srba i kneza Lazara Hrebeljanovića u bici protiv turske vojske na Kosovu polju 1389. godine. Uoči slave, u subotu, 27. juna, uz dnevne novine Kurir dobićete dva poklona - ikonu SVETOG VELIKOMUČENIKA CARA LAZARA u zlatotisku s molitvom na poleđini i porodični MAGAZIN LENA.

Vidovdan se kao državni praznik obeležava radno, kao spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389, to jest 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja prisećanje na poginule i umrle u svim ratovima.

To je, prema mišljenju istoriografa, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta. Simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Poseban značaj Vidovdan je dobio u vreme stvaranja nove srpske države, a kao zvaničan državni praznik uveden je 1889, na 500. godišnjicu Kosovskog boja.

Posle Kosovske bitke telo kneza Lazara (1329-1389) sahranjeno je u manastiru Ravanica, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka preneto je u fruškogorski manastir Vrdnik. U Ravanicu su mošti vraćene 1989, na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

Kao drugi poklon dobićete porodični MAGAZIN LENA - vodič kroz život, zdravlje, porodične teme, svakodnevne priče ljudi (ispovesti, iskustva, uspesi, rešavanje živnotnih problema…) Magazin Lena se bavi i temama kao što su ishrana, moda, uređenje doma, saveti i zanimljivosti iz Srbije i sveta, a u svakom broju čeka vas intervju sa nekom od poznatih ličnosti iz naše zemlje.

Ćitajte Kurir, jer uvek dobijate više!

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track