MALOJ DECI NE TREBA DAVATI ČAJ OD NANE? Evo šta sve treba da znate kada su u pitanju PRIRIODNI LEKOVI za mališane!
Foto: Profimedia

pravila i mere predostrožnosti

MALOJ DECI NE TREBA DAVATI ČAJ OD NANE? Evo šta sve treba da znate kada su u pitanju PRIRIODNI LEKOVI za mališane!

Žena -

Čim se dete razboli, prvo pitanje je - koji je lek najefikasniji, ali u isto vreme i najbezbedniji? Mnogi roditelji smatraju da je bolje u početku bolesti, davati detetu biljne čajeve jer oni nisu štetni za organizam, navode domaći mediji. U tome ima istine, ali postoje pravila i mere predostrožnosti, koje treba imati na umu kada su u pitanju prirodni lekovi za mališane.

Od koje godine se daju biljni lekovi?

Neke trave lekari preporučuju za bebe čak od prvog meseca života. Na primer, kamilica efikasno pomaže kod grčeva u stomaku, a kupka od ove biljke, cvetova lipe i običnog dvozuba koristi se za lečenje kožnih obolenja.

Nana je toksična pre treće godine, kao i žalfija

Ipak, većina trava je toksična za mališane. Čak i nana, koju smatramo bezbednom, otrovna je za decu do treće godine, jer negativno utiče na rad centralnog nervnog sistema, izaziva grčeve i povraćanje. Kategorički su zabranjeni za decu podbel, rosopas, berberis, ali i žalfija, kopriva i hmelj, jer ove biljke menjaju hormonski status.

Koje biljke treba imati u kućnoj apoteci?

Čajevi od kamilice, šipurka i nevena imaju baktericidno dejstvo, jačaju dečiji imuni sistem i sprečavaju infekcije. Kod prehlade se preporučuju malina i sok od rotkve s medom, kod suvog kašlja - lipov cvet, kod vlažnog kašlja - anis. Protiv mučnine i povraćanja koriste se matičnjak i kim, protiv proliva - kora hrasta, protiv zatvora - šljiva i seme lana. U lečenju hroničnog gastritisa pomažu iđirot i kamilica. Efikasan prirodan lek za bolne bubrege je čaj od semena mirođije i odvar od listova i bobica brusnice.

Pravila za roditelje

Pre nego što odlučite da date svom detetu bilo koji biljni lek, obavezno posavetujte se sa lekarom. Biljne čajeve za decu kupujte samo u apotekama jer takve trave su prošle kontrolu kvaliteta - između ostalog bakteriološku i radiološku. Nemojte da pravite za decu čajeve od biljne mešavine,zbog alergija. Morate da budete obazrivi prilikom doziranja. Maksimalna doza za dete od 3 do 7 godina je trećina doze za odrasle; za dete od 7 godina - pola doze za odrasle.

Urme protiv kašlja

Urme sadrže 25 važnih aminokiselina, poseduju antibakterijska i antiparazitarna svojstva, poboljšavaju probavu, pomažu u lečenju oboljenja disajnih organa i nervnog sistema.

Pet svežih urmi preliti sa čašom mleka i kuvati 10 minuta. Pije se toplo sa urmama pre spavanja: za dete staro 3-7 godina - 1/3 čaše, za dete od 7 godina - čaša.

Šipurak protiv anemije

Čaj od šipurka vraća organizmu snagu, štiti od infekcija, normalizuje temperaturu, pomaže kod anemije. Supenu kašiku plodova šipurka prelijte sa čašom ključale vode i kuvajte 10 minuta. Ostavite sat vremena da odstoji pa procedite. Uzima se tri puta dnevno: za dete staro 3-7 godina - dve supene kašike, za dete od 7 godina - 1/4 čaše.

Kamilicu mogu da piju i bebe, a doziranje je najvažnije

Kamilica protiv grčeva

Kamilica ima protivupalno i antialergijsko dejstvo, koristi se kod nadimanja i grčeva u stomaku. Supenu kašiku cvetova kamilice prelijte sa čašom ključale vode. Sačekajte dva sata da odstoji.

Pije se dva puta dnevno pre jela: za dete od 3 do 7 godina - dve supene kašike, za dete od 7 godina - četvrtina čaše.

Lipa protiv prehlade

Lipov cvet pomaže u lečenju angine, smanjuje temperaturu, ublažava bolove. Osim toga, lipa se koristi protiv nesanice i nervnog uzbuđenja.

Supenu kašiku cvetova lipe prelijte sa čašom vode i kuvajte na pari 15 min. Ostavite 40 min da odstoji pa procedite. Pije se tri puta dnevno: za dete od 3 do 7 godina - jedna supenu kašiku, za dete od 7 godina - četvrtina čaše.

foto: Profimedia

Kurir.rs, M.G/MagazinNovosti/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track