MALA JANA I DELFIN JAN DIRNULI CEO SVET: Devojčici se desilo ono zbog čega su roditelji ZAPLAKALI, javili se i DOKTORI!
Foto: Profimedia

EMOTIVNA PRIČA

MALA JANA I DELFIN JAN DIRNULI CEO SVET: Devojčici se desilo ono zbog čega su roditelji ZAPLAKALI, javili se i DOKTORI!

Žena -

Priču o neobičnom prijateljstvu devojčice Jane i delfina Jana objavili su pre nekoliko godina mnogi ruski mediji.

Mala pacijentkinja iz ruskog grada Kemerovo je patila od dečije cerebralne paralize i bila je slepa od rođenja. Oči Jane zbog atrofije vidnog živca i katarakte nisu reagovale na svetlo. Lekari su pokušali da pomognu devojčici, ali napredak je bio veoma spor, sve dok Jana sa roditeljima nije otišla na Krim.

foto: Profimedia

Tamo tokom letnjeg odmora ona je posetila Jevpatorijski delfinarijum gde je upoznala svog "terapeuta" - delfina zvanog Jan. Jan i Jana su se brzo sprijateljili i počeli su da se igraju. Delfin je u nekom trenutku doneo devojčici na svom nosu žutu igračku u obliku prstena. Jana je ispružila ruku, uzela prsten i skinula ga sa nosa delfina. Roditelji su ostali bez reči jer su shvatili da je njihova ćerka počela da vidi predmete i boje. Pozitivne emocije su toliko uticale na nervni sistem Jane da se njen vid naglo poboljšao.

Lekari kažu da je slučaj Jane pravi fenomen. Ali treneri i psiholozi u delfinarijumima već su navikli da vide srećne suze roditelja čija bolesna deca pokazuju fenomenalan napredak tokom susreta sa delfinima.

Druženje sa njima znatno poboljšava emocionalno stanje pacijenta i samim tim menja "hemiju" u organizmu. Autistično dete zahvaljujući kontaktu sa delfinima izlazi iz psihološkog "oklopa" i polako se navikava na interakciju sa stvarnim svetom. Mali pacijent uči da fokusira pažnju na određene radnje, demonstrira svesnu reakciju na spoljašne pojave, postaje otvoreniji za kontakt i lakše komunicira s ljudima.

Pozitivne promene ne izaziva samo igra nego i sonar - ultrazvuk delfina koji blagotvorno deluje na nervni sistem.

Delfini blagotvorno deluju na ljude

Pored pacijenata s mentalnim problemima i poremećajima ponašanja delfinoterapiju često preporučuju i deci sa cerebralnom paralizom kao i odraslim ljudima koje pate od posledica moždanog udara.

Plivanje sa delfinima poboljšava mišicne aktivnosti, koordinaciju pokreta i usavršava psihomotorne veštine. Dodirujući biološki aktivne tačke na telu pacijenta delfin stimuliše reflektorne zone nervnog sistema. Rehabilitacija bolesnika uz pomoć plivajućih "lekara" daje brže i bolje rezultate nego obična fizikalna terapija.

foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/Novosti, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track