SVETSKI DAN BEZ GRUDNJAKA! Žene širom sveta objavljuju fotografije bez BRUSA, a iza svega se krije JAK RAZLOG
Foto: Profimedia

sloboda

SVETSKI DAN BEZ GRUDNJAKA! Žene širom sveta objavljuju fotografije bez BRUSA, a iza svega se krije JAK RAZLOG

Žena -

Danas se obeležava svetski dan bez grudnjaka pa, ako imate priliku, skinite ga i uživajte u slobodi. Mnoge žene priznaju da bi rado živele bez brushaltera, ali društvene norme im to ne dopuštaju.

Ovaj dan osmišljen je zbog ozbiljnih razloga, a to je podizanje svesti o raku dojki.

Prvi grudnjak pojavio se u Rimskom carstvu, a radilo se o komadu tkanine kojom su žene pokušavale da obuzdaju velike grudi. S vremenom je nošenje grudnjaka postalo vrlo moderno, a dovelo je do toga da je gotovo nezamislivo izaći iz kuće bez njega.

S druge strane, muški deo populacije bio bi zadovoljan da taj komad odeće ne postoji, iako priznaju da je je uzbudljivo videti ženu u seksepilnom donjem vešu, ali još uzbudljivije im je posmatradi grudi koje lagano poskakuju ispod majice dok se bradavice naziru kroz odeću.

NO BRA DAY ? Как можно понять по моим фотографиям, я большой любитель НЕ носить бюстгальтер. Поэтому не могу остаться в стороне, ведь 13 октября проводится День без бюстгальтера, призванный привлечь внимание общества к проблемам распространения рака груди. Одним из мероприятий октября является День без бюстгальтера (No Bra Day). В настоящее время акция проводится преимущественно в Интернете – пользовательницы различных соцсетей выкладывают свои фотографии с тэгами #NoBraDay и #NoBra. Идеей своеобразного флэшмоба является не только поддержка борьбы с раком груди, но и возможность "освобождения" от сковывающих традиций в одежде. Одним из символов месячника является розовая лента, которую активисты борьбы с раком груди прикрепляют на одежду, автомобили и т.д. Также в этот цвет окрашивают с помощи подсветки некоторые здания, а в конце месяца в США ряд мусульманских организаций проводят День розового хиджаба. В некоторых государствах он приходится на 9 июля или 30 мая.

A post shared by Julia ??? (@e_r_o_s_h_i_k) on

Šalu na stranu, ovaj dan zapravo se obeležava iz vrlo ozbiljnih razloga, njime se od 2011. godine pokušava da se podigne svest devojaka i žena o važnosti samopregleda dojki u ranom otkrivanju raka dojki, o važnosti prepoznavanja ranih simptoma i važnosti redovitih odlazaka na preglede.

Potiče se žene da 13. oktobra ostave grudnjake kod kuće, 24 sata uživaju bez njih i objavljuju fotke podrške, poticaja i pomoći u podizanju svesti na društvenim mrežama pod hashtagom #nobraday. Mnoge se žene odazovu svake godine na ovaj apel.

Prednosti života bez grudnjaka

Osim osećaja slobode, život bez grudnjaka ima još svojih prednosti. Nema gnjavaže oko pronalaska pravog modela, nema trošenja novca na taj odevni predmet, a i hodanje bez grudnjaka ženi može dati dozu seksepilnosti i osećaja samopouzdanja.

Takođe, grudi su zapravo manje "obešene" ako nisu većinu vremena u grudnjaku. Stručnjaci kažu kako je pogrešno verovati da će grudi "viseti" bez grudnjaka. Naprotiv, tkivo u njima će ojačati jer neće imati stvorenu potporu.

#nobraday

A post shared by Curvy is Bae (@curvyisbae) on

"Nenošenje grudnjaka rezultira stvaranjem veće količine mišićnog tkiva u grudima kako bi im se osigurala prirodna potpora. Ako ta potpora nije prirodna, već grudi pridržava grudnjak, tada mišići slabe, a to u konačnici vodi do toga da se grudi brže "obese", objasnio je profesor Džan Denisn.

Istraživanje je trajalo 15 godina i stručnjaci su otkrili da su mišići u grudima čvršći ako se grudnjak ne nosi. U njemu je učestvovalo 320 žena u dobi od 18 do 35 godina.

"Recimo, žene starije od 45 godina, prekomerne telesne težine sa dvoje dece iza sebe neće imati koristi od prestanka nošenja grudnjaka", rekao je.

Stručnjaci savetuju ženama kako bi grudnjak trebale da skidaju što češće, odnosno ne bi ga trebale nositi kod kuće ili na spavanju. Nakon skidanja je dobro grudi izmasirati kako bi se poboljšao protok tečnosti u njima. Masaža mora biti nežna - prstima se masira dio oko bradavice pa prema krajevima dojke, u svim smerovima.

BONUS VIDEO:

Kurir.rs/I.B/24 sata/hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track