STRUČNJAK ZA VEZE OTKRIVA KAKO KOMPLIMENTI UTIČU NA NAS! Evo šta se dešava u našem MOZGU kada nas neko pohvali!
Foto: Profimedia

NAUČNA ISTRAŽIVANJA

STRUČNJAK ZA VEZE OTKRIVA KAKO KOMPLIMENTI UTIČU NA NAS! Evo šta se dešava u našem MOZGU kada nas neko pohvali!

Žena -

Kad nam neko uputi kompliment u našem mozgu aktiviraju se zone kao kada dobijemo neku nagradu ili novac. Naučnici su godinama istraživali kako čovek reaguje kada mu da kompliemnt.

Psihoterapeut i stručnjak za veze dr. Rejčel Suzman objasnila je za Insajder kako komplimenti pomažu da se čovek oseća primećeno i priznato, što su dve univerzalne ljudske potrebe.

foto: Profimedia

"Većina samo želi da drugi primete ono što rade i da to poštuju", objasnila je dr Suzman i napomenula kako se dobar kompliment nikako ne mora odnositi na nečiji izgled. Komplimenti koje muškarci vole da čuju: "Obožavam tvoj stil!"

Ljudima znači kad dobiju razne komplimente, kad se pohvali njihov uspeh, karakterna crta ili trud koji su uložili da nešto postignu, pa makar se radilo o večeri; važno je samo da je kompliment iskren. Postoje i naučni dokazi da pohvale pozitivno utiču na motivaciju.

A ako spadate među one koji ne znaju prihvatiti kompliment ili tvrdite da ih ne volite trebalo bi da otkrijete koji su za to razlozi jer iza toga možda stoji veći problem s niskim samopouzdanjem.

foto: Profimedia

BONUS VIDEO:

Kurir.rs/I.B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track