Najnovije vesti

NEMAJU SAMO HRANA I PIĆE ROK TRAJANJA! Ovih 10 stvari morate odmah da BACITE kad im istekne ROK
Foto: Profimedia, Shutterstock

niste znali

NEMAJU SAMO HRANA I PIĆE ROK TRAJANJA! Ovih 10 stvari morate odmah da BACITE kad im istekne ROK

Žena

Kad pomislimo na rok trajanja, obično podrazumevamo hranu i piće, ali postoji puno više stvari u domaćinstvu čiji životni vek nije 'zauvek'. Otkrijte koje su one te što biste već danas trebalo baciti

Auto sedišta Auto sedište doslovno može spasti život vašeg deteta, pa bi trebalo da je ispravno instalisano i da vodite računa ne prođe rok trajanja. Da, auto sedišta za deci imaju datum trajanja i obično je istaknut na dnu sedišta. Dugovečnost auto sedišta zavisi od datuma proizvodnje i marki, a najčešće trajaju od šest do deset godina.

foto: Shutterstock

Motorno ulje Nema ništa loše u tome da imate zaliha motornog uljakad vidite akciju ali imajte na umu da ono obično gubi svoja svojstva nakon pet godina. 

foto: Shutterstock

Kesice čaja

Ako pijete čaj samo kad ste bolesni, kesice čaja možda neće biti toliko snažne kao kad su bile sveže, kažu stručnjaci. Iako čaj neće nužno pokvariti, prema proizvođačima može izgubiti kvalitet nakon otprilike dve godine.

foto: Profimedia

Sunčane naočare Ne zamarajte se traženjem malenog datuma utisnutog na vašim naočarama - nećete ga pronaći. Ali bilo bi korisno da možete. Osim što štite oči od sunčeve svetlosti, sunčane naočare blokiraju štetne UV zrake koje bi mogle uzrokovati rak ili mrenu, a rok trajanja najčešće je nakon nošenja 2 godine.

foto: Shutterstock

Boja Velik broj ljudi u garaži čuva ostatke boje od krečenja. Verovatno na njima nećete vidjeti datum isteka, ali to ne znači da možete očekivati ​​da ćete videti iste rezultate kad ih ponovno upotrebite. Zapravo, stručnjaci preporučuju bacanje bilo koje boje koja stoji otvorena dve do četiri godine. Neotvorena boja na bazi ulja ostaće dobra oko 15 godina, a boja na bazi lateksa ostaje dobra oko deset godina. Bez obzira na vreme, uvek bacite boju koja je isušena ili sadrži komade.

foto: Profimedia

Pasta za zube Pasta za zube nije dobar kandidat za skladištenje, iako rok trajanja zavisi od proizvođača i marki. Na primer, pojedine paste su dobre samo dve godine od datuma proizvodnje.

foto: Profimedia

Sapun Očekujete da će vas sapun očistiti, ali možda neće učiniti sjajan posao ako je prošao svoje najbolje godine. Neki tvrde da  sapuni imaju rok trajanja, ali onima koji nemaju, stručnjaci preporučuju da ih čuvaju najviše tri godine. Znakovi starog sapuna uključuju suvoća i pukotine.

foto: profimedia

Patike za trčanje Što više vežbate, to se amortizacija više troši, što znači da nećete moći trčati tako dobro i može se povećati rizik da se povredite. Većina preporučuje zamenu para nakon što ste u njima pretrčali 300 do 600 kilometara.

foto: Pritnscreen

Kacige Kao jedina stvar koja stoji između vas i gadne ozlede glave, kaciga mora biti u vrhunskom stanju. Ali stara kaciga koja je bila izložena raznim vremenskim uslovima možda neće pružiti zaštitu koja vam je potrebna. So u znoju može nagrizati materijale kacige, a sunce uzima danak i na plastici. Ozbiljni biciklisti i motoristi bi trebalo svake dve godine da zameniti kacigu, dok oni koji je nose povremeno mogu pričekati do četiri godine.

foto: Profimedia

Sprej protiv insekata Nemojte se šokirati ako ipak završite sa ubodima komaraca nakon što se poprskate sredstvom protiv insekata koje ste kupili pre nekoliko godina. Sve dok ga čuvate od velike vrućine ili hladnoće, trajaće oko tri godine. Nakon toga proizvod se počinje polako razgrađivati.

foto: Profimedia

kurir.rs/24satahr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...