PRVA TRANSRODNA ŽENA POSTALA MIS! Roditelji je izbacili iz kuće, stvari spakovala u vreću za smeće a sad najlepša na NOVOM ZELANDU
Foto: Printscreen/Facebook

uspela da se izbori i pobedi

PRVA TRANSRODNA ŽENA POSTALA MIS! Roditelji je izbacili iz kuće, stvari spakovala u vreću za smeće a sad najlepša na NOVOM ZELANDU

Žena -

Arijel Kejl (26), transrodna žena sa Filipina, ušla je u istoriju kada se okitila titulom "Mis Interkontinental" Novog Zelanda.

Rođena je u Davao Sitiju na Filipinima kao dečak Endru, a odrasla je u Oklendu na Novom Zelandu, a podvrgnuta je operaciji promene pola početkom ove godine.

Arijel je postala prva transrodna osoba prijavljena na takmičenje lepote na Novom Zelandu.

"Takmičenje je bilo sjajno iskustvo. To je nešto što sam dugo želela i ovo mi je ispunjenje sna", rekla je. Arijel, koja studira modni dizajn, kaže da joj je bilo više zastrašujuće da otkrije da je transrodna nego da govori ljudima da je gej muškarac. Kaže da je, iako je svesna da će se način na koji ljudi gledaju na nju promeniti, odlučila da bude otvoreno transrodna kako kasnije u životu ne bi požalila.

"Već sam provela formativne godine svog života kao pogrešan pol, nisam želela da protraćim i svoje dvadesete u pogrešnom telu", kaže i dodaje kako joj je takav način razmišljanja pomogao da prizna roditeljima.

Arijel, koja je počela tranziciju 2017. godine, porodica je prvo izbacila iz kuće jer nisu mogli da prihvate njenu odluku. Kad su njeni roditelji saznali da uzima hormone, dali su joj dva izbora - da prestane ili da napusti dom.

Te noći je spakovala sve što je posedovala u crnu kesu za smeće i izašla ne znajući šta će biti s njom. "Život mi se preokrenuo... ali radije bih prolazila kroz pakao kao žena nego imala lagani život kao muškarac", rekla je.

Arijel, koju je crkva vaspitala da veruje da će istrunuti u paklu zbog želje da bude žena, borila se s teškim napadima depresije i razmišljala da sebi oduzme život. Uprkos tome, prebrodila je sve teškoće i sad kaže da je srećna kao žena.

Iako zdravstveni sistem Novog Zelanda dopušta javno finansiranje promene pola, u nekim je slučajevima postupak za dobijanje odobrenja naporan, a lista čekanja duga. Arijel je zato putovala na Tajland i platila 15.000 dolara za postupke koji su uključivali implantate za grudi i vaginoplastiku.

Arijel je dobila brojne pohvale i čestitke na Instagramu.

Nedavno je Novi Zeland uveo niz kontroverznih novih smernica koje omogućavaju školskoj deci da sama biraju svoj pol. Iako je inicijativa izazvala i brojne kritike, Arijel kaže da to nije nešto zbog čega bi neko trebalo da brine.

"Ne traže od vas da promenite pol s njima, to vam neće promeniti svakodnevni život. Nećete ništa izgubiti ako budete ljubazni i podržavate druge", rekla je.

kurir.rs/metro

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track