TRI NAJBOLJE METODE: Kako se pravilno peru zaštitne maske od tekstila
Foto: Profimedia

ISPROBAJTE

TRI NAJBOLJE METODE: Kako se pravilno peru zaštitne maske od tekstila

Žena -

Neispravnim pranjem možete oštetiti i uništiti materijal pa će maska izgubiti svoju svrhu

Osim fizičke distance, zaštitne maske jedno su od najmoćnijih oružja u borbi protiv širenja zaraze korone. Obavezno ih je nositi u svim zatvorenim prostorijama poput prodavnica, javnih prevoznih sredstava, šoping-centara, restorana, kafića, radnih mesta, kao i na otvorenom prostoru gde je koncentracija ljudi velika. Stručnjaci napominju i da je one napravljene od tkanine veoma važno redovno prati i održavati, a ovo su najbolji načini za održavanje.

  1. Najsigurnija dezinfekcija je prokuvavanje u vreloj vodi, ali treba znati da se materijal tako neretko ošteti, opustiti ili skupi, pa maska tako gubi funkciju. Zato je nikako nemojte kuvati duže od pet minuta i više od deset puta. Kada se osuši, dobro proverite da li na njoj ima rupica i bilo kakvih oštećenja. Ako ima, bacite je jer više ne služi svrsi.
  2. Odlična metoda je pranje maski u mašini za veš. Deterdžent je dovoljan da očisti masku kako bi bila spremna za ponovnu upotrebu, ali treba paziti na temperaturu. Preporučuje se pranje na 60 stepeni bez omekšivača za veš.
  3. Masku takođe možete oprati u rastvoru jedne kašičice izbeljivača u litri vruće vode. On će je dezinfikovati. Ali budite oprezni, jer veća količina izbeljivača ili neke druge hemikalije može da je ošteti. Nakon toga masku treba dobro isprati pod slavinom, a zatim je potopiti u čistu vodu da odstoji još pet minuta.
  4. foto: Ana Paunković

    (Kuirir, Foto: Profimedia)

BONUS VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track