DANAS JE DAN MUŠKARACA: Ako mislite da se slave MAČO ili OPASNI tipovi, grešite! Ovaj praznik upozorava na VELIKI PROBLEM
Foto: Profimedia

ideja koja će doprineti rodnoj ravnoteži".

DANAS JE DAN MUŠKARACA: Ako mislite da se slave MAČO ili OPASNI tipovi, grešite! Ovaj praznik upozorava na VELIKI PROBLEM

Žena -

Svakog 8. marta od 1909. godine obeležava se Međunarodni dan žena, a svakog 19. novembra od 1999. godine obeležava se Međunarodni dan muškaraca.

Iako Dan žena ima dužu tradiciju i društveno-kultorološki značaj u kontekstu borbe žena za ravnopravno mesto u društvu, praznik muškaraca neguje vrlo slične i antipatrijarhalne vrednosti, što može biti iznenđanje za one koji ne znaju šta zapravo znači Dan muškaraca.

Međunarodni dan muškaraca prvi put je održan 1999. godine na Trinidadu i Tobagu. Kako je za Unsko rekla Ingerborg Brajnes, direktorka Žena i kulutre mire: "Ovo je odlična ideja koja će doprineti rodnoj ravnoteži".

Ključne vrednosti Međunarodnog dana muškaraca su oslobađanje društvenih stega i podrška za mentalno i fizičko zdravlje.

Jedna od tema kojom se bavi Međunarodni dan muškaraca je toksična muževnost. U pitanju je tradicionalna uloga muškarca od kojeg se očekuje da uvek bude hladne glave, emotivno distanciran i po definiciji muževnosti nasilan. Toksična muževnost sprečava pre svega muškarce da se razvijaju, adaptiraju i promene svoj život.

Cilj oba praznika je da se postigne balans i razvije društvo koje neće upirati prstom na ono što ih je neko naučio i rekao da je ispravno, a zapravo dovodi do problema, što je rezultiralo neravnopravnim društvom.

foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track