Najnovije vesti

DEBELA RIBA ZA BADNJE VEČE KAO ŠTO SU JELI SRPSKI KRALJEVI! Ovo je recept iz srednjeg veka sa trpeze NEMANJIĆA!
Foto: Profimedia

veliki praznik

DEBELA RIBA ZA BADNJE VEČE KAO ŠTO SU JELI SRPSKI KRALJEVI! Ovo je recept iz srednjeg veka sa trpeze NEMANJIĆA!

Žena

Trpeza Nemanjića bila je bogata, pa je pored mesa, tu bilo i mnogo rečne i morske ribe, mlečnih proizvoda, sočiva, boba, divljeg graška, kupusa, crnog i belog luka, zelja, rotkve, repe, prosa, ječma... Ovaj recept za ribu i carigradski hleb dala je Tamara Ognjević, istoričarke umetnosti i gastroheritologa i idealan je baš za Badnje veče.  

Nemanjići
foto: Printscreen/RTS

-Kad se ima u vidu da ne postoje sačuvani recepti iz ovdašnjeg srednjeg veka, rekonstrukcije zasnovane na proučavanju pisanih, arheoloških, umetničkih i drugih dostupnih izvora bile su jedini put da se s visokim stepenom tačnosti zaviri na trpezu vladara i običnog čoveka u srpskim zemljama srednjeg veka. Stoga je važno naglasiti da je izbor recepata pred vama interpretacija dostupnih izvora - objašnjava Tamara Ognjević.

rečna riba
foto: Profimedia

Debela riba dunavska

Debela riba dunavska, je kaže naša sagovornica, pojam preuzet iz Metohitovog opisa gozbe na dvoru kralja Milutina krajem 13. veka. Naime, krupna riba s Dunava izuzetno je cenjena i vrlo skupa na carigradskim pijacama, a izaslanik vizantijskog cara divi se činjenici da je na trpezi srpskog kralja ima u izobilju.

Potrebno je

Veći šaran ili smuđ, krupna so, 1 cela glavica belog luka, 1 kašika bibera u zrnu, šaka svežeg bosiljka, ½ čaše belog vina i ½ čašice vinskog sirćeta, šaka suvih vrganja, šaka prezli

Priprema

Ribu očistite, posolite, pa stavite u keramički sud i ispecite. Dok se riba peče, u kamenom avanu usitnite biber, sveže začinsko bilje, beli luk i pečurke da dobijete masu sličnu kao za pesto. Pečenu ribu prebacite na tanjir za serviranje, a u masnoći u kojoj se pekla propržite „sos“ uz dodavanje vina, sirćeta i hlebnih mrvica da se dobije srednje gust „biber“. Ribu prelijte sosom.

rečna riba
foto: Profimedia

Carigradski hleb

Najbolji hleb se u prošlosti pravio od takozvane sumješice, kombinacije pšeničnog brašna u kojem je zbog primitivne poljoprivrede i načina čuvanja i mlevenja žitarica uvek bilo primesa različitih žitarica, krupnog zrna, pa i pleve. Smatralo se da najbolji hleb ide na carski sto, a uz malo egzotičnih začina i semena predstavljao je praktično kolač. Stoga smo ovom zanimljivom hlebu dali ime carigradski, po najvećem i najbogatijem gradu srednjeg veka i sedištu prvog među hrišćanskim vladarima – vizantijskog cara.

Potrebno je

½ kilograma pšeničnog brašna, 250 g heljdinog brašna, 250 g ovsenog brašna, 200 g sirovog semena lana, 50 g kima, 50 g kardamoma, 1 kockica kvasca, 1 kašika meda, 1 kašika soli

Priprema

Pomešajte brašna, dodajte kvasac, malo meda, posolite, dodajte semenke i začine i s mlakom vodom zamesite hleb srednje čvrstine. Pomazati crepulju ili pliću keramičku posudu i staviti hleb da lagano naraste. Hleb se može podeliti i u četiri jufke, koje se stave jedna pored druge, pa se tako peku. Peći na srednje jakoj vatri. Pečen staviti ispod vlažne krpe da se prohladi.

hleb
foto: Shutterstock

kurir.rs/blicžena

BONUS VIDEO

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...