DEBELA RIBA ZA BADNJE VEČE KAO ŠTO SU JELI SRPSKI KRALJEVI! Ovo je recept iz srednjeg veka sa trpeze NEMANJIĆA!
Foto: Profimedia

veliki praznik

DEBELA RIBA ZA BADNJE VEČE KAO ŠTO SU JELI SRPSKI KRALJEVI! Ovo je recept iz srednjeg veka sa trpeze NEMANJIĆA!

Žena -

Trpeza Nemanjića bila je bogata, pa je pored mesa, tu bilo i mnogo rečne i morske ribe, mlečnih proizvoda, sočiva, boba, divljeg graška, kupusa, crnog i belog luka, zelja, rotkve, repe, prosa, ječma... Ovaj recept za ribu i carigradski hleb dala je Tamara Ognjević, istoričarke umetnosti i gastroheritologa i idealan je baš za Badnje veče.

Nemanjići
foto: Printscreen/RTS

-Kad se ima u vidu da ne postoje sačuvani recepti iz ovdašnjeg srednjeg veka, rekonstrukcije zasnovane na proučavanju pisanih, arheoloških, umetničkih i drugih dostupnih izvora bile su jedini put da se s visokim stepenom tačnosti zaviri na trpezu vladara i običnog čoveka u srpskim zemljama srednjeg veka. Stoga je važno naglasiti da je izbor recepata pred vama interpretacija dostupnih izvora - objašnjava Tamara Ognjević.

rečna riba
foto: Profimedia

Debela riba dunavska

Debela riba dunavska, je kaže naša sagovornica, pojam preuzet iz Metohitovog opisa gozbe na dvoru kralja Milutina krajem 13. veka. Naime, krupna riba s Dunava izuzetno je cenjena i vrlo skupa na carigradskim pijacama, a izaslanik vizantijskog cara divi se činjenici da je na trpezi srpskog kralja ima u izobilju.

Potrebno je

Veći šaran ili smuđ, krupna so, 1 cela glavica belog luka, 1 kašika bibera u zrnu, šaka svežeg bosiljka, ½ čaše belog vina i ½ čašice vinskog sirćeta, šaka suvih vrganja, šaka prezli

Priprema

Ribu očistite, posolite, pa stavite u keramički sud i ispecite. Dok se riba peče, u kamenom avanu usitnite biber, sveže začinsko bilje, beli luk i pečurke da dobijete masu sličnu kao za pesto. Pečenu ribu prebacite na tanjir za serviranje, a u masnoći u kojoj se pekla propržite „sos“ uz dodavanje vina, sirćeta i hlebnih mrvica da se dobije srednje gust „biber“. Ribu prelijte sosom.

rečna riba
foto: Profimedia

Carigradski hleb

Najbolji hleb se u prošlosti pravio od takozvane sumješice, kombinacije pšeničnog brašna u kojem je zbog primitivne poljoprivrede i načina čuvanja i mlevenja žitarica uvek bilo primesa različitih žitarica, krupnog zrna, pa i pleve. Smatralo se da najbolji hleb ide na carski sto, a uz malo egzotičnih začina i semena predstavljao je praktično kolač. Stoga smo ovom zanimljivom hlebu dali ime carigradski, po najvećem i najbogatijem gradu srednjeg veka i sedištu prvog među hrišćanskim vladarima – vizantijskog cara.

Potrebno je

½ kilograma pšeničnog brašna, 250 g heljdinog brašna, 250 g ovsenog brašna, 200 g sirovog semena lana, 50 g kima, 50 g kardamoma, 1 kockica kvasca, 1 kašika meda, 1 kašika soli

Priprema

Pomešajte brašna, dodajte kvasac, malo meda, posolite, dodajte semenke i začine i s mlakom vodom zamesite hleb srednje čvrstine. Pomazati crepulju ili pliću keramičku posudu i staviti hleb da lagano naraste. Hleb se može podeliti i u četiri jufke, koje se stave jedna pored druge, pa se tako peku. Peći na srednje jakoj vatri. Pečen staviti ispod vlažne krpe da se prohladi.

hleb
foto: Shutterstock

kurir.rs/blicžena

BONUS VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track