Najnovije vesti

POLOŽAJNIK NA NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK PRVI JE GOST U KUĆU: Evo zašto je to veoma važno i čime vas DARIVA
Foto: Profimedia

božić i tradicija

POLOŽAJNIK NA NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK PRVI JE GOST U KUĆU: Evo zašto je to veoma važno i čime vas DARIVA

Žena

Božić je najveseliji pravoslavni praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista i slavi se tri dana. Božićno jutro počinje tako što se, od rane zore, čuju zvona iz svih pravoslavnih crkava i hramova.

U nekim delovima Srbije domaćini pucaju iz pušaka i pištolja oblači se svečana odeća i odlazi u crkvu na Božićnu liturgiju.

Ljudi se pozdravljaju i otpozdravljaju rečima „Hristos se rodi“ i „Vaistinu se rodi".

položajnik, Božić
foto: Youtube Printscreen

Običaj je da prva osoba koja nam u kuću uđe na Božić jeste polažajnik – prijatelj kuće koji treba da kući i njenim ukućanima obezbedi zdravlje, sreću, blagostanje i mir.

U nekim krajevima položajnik domaćinu na poklon donosi jabuku koja je okićena novcem, što simbolizuje da donosi zdravlje i blagostanje svojim dolaskom.

Zato se pazi pa to bude dete, koje ima čisto srce ispinjeno ljubavlju, ali može biti i odrastao čovek, komšija prijatelj, putnik namernik, a u selima je nekada bila i životinja, na primer vo.

Da položajnik bude dete uticale su reči i spasitelja: "Zaista vam kažem, ako ne povratite i ne budete kao dete, nećete ući u carko Božje. Ko primi dete, mene prima".

Simbolički, položajnik predstavlja tri mudraca koji su pratili zvezdu sa Istoka i koji su Hrista na rođenju darovali tamjanom, zlatom i mirisom. Tim povodom, postoji čitav niz rituala koje položajnik obavlja kako bi osigurao sve gore navedeno: otvara vrata od peći ili šporeta, džara vatru izgovarajući brojalicu: "Koliko varnica toliko srećica, koliko varnica toliko parica", prizivajući tako blagostanje za dom u koji je došao. Nakon izvršene dužnosti, domaćica kuće ga daruje prigodnim poklonom.

U rano božićno jutro, domaćica mesi česnicu – pogaču u koju umesi novčić, odozgo se izbocka grančicom badnjaka i ispeče. Ranije se u česnicu stavljalo i seme drena – za zdravlje, seme pasulja, kukuruza, pšenice i delovi badnjaka.

Česnica predstavlja slavski kolač na Božić i kada je pečena, iznosi se za sto, okreće se kao slavski kolač, preliva vinom i na kraju lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Veruje se da će onaj ko dobije deo česnice sa novčićem biti srećan tokom čitave godine. Nakon lomljenja, sledi čestitanje praznika i ručak, koji je prvi mrsni obrok nakon dugog posta.

Običaj je da se na Božić nigde ne ide u goste, jer su naredna dva dana tome namenjena, već da porodica taj najsrećniji pravoslavni praznik provodi na okupu u toploj porodičnoj atmosferi.

česnica, Česnica
foto: Profimedia

kurir.rs

BONUS VIDEO

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...