GREŠKE U KUHINJI KOJE SE DESE SVAKOJ DOMAĆICI: Izbegnite povrede i opekotine uz pomoć 3 bitna saveta!
Foto: Profimedia

BITNO

GREŠKE U KUHINJI KOJE SE DESE SVAKOJ DOMAĆICI: Izbegnite povrede i opekotine uz pomoć 3 bitna saveta!

Žena -

Sigurno niste ozbiljnije razmišljali o tome, ali kuhinja može biti opasno mesto, gde se možete povrediti.

Bilo da su u pitanju noževi, kipuća voda, struja ili neki drugi način, nekada niste mogli da izbegnete povredu. Ovo su saveti za vas:

1. Povreda ruke prilikom rezanja peciva

Verovatno vam je ovo na prvom mestu liste najčešćih povreda, a i studije su pokazale da je to vrlo česta povreda u kuhinji. Krivi položaj ruke za vreme rezanja uzrok je ovoj nesreći. Ispravan način rezanja peciva, ako uopšte postoji, je polaganje peciva na ravnu površinu. Dok ga držite rukom, pomoću nazubljenog noža za hleb, pecivo režite vodoravno, držeći nož paralelno s radnom površinom. Ko bi rekao da je ovoliko nauke potrebno za rezanje peciva.

kuhinja, zena, spremanje, hrana, ishrana
foto: Profimedia

2. Klizanje zbog prolivenih tečnosti

Prolivanje tečnosti dovoljno je jednostavna greška te se verocatno može ponoviti a da ne bude posledica. Često se svima dogodi da kipuća voda iscuri iz posude na šporetu ili se prolije po podu dok perete suđe, a onda kasnije neko naleti na nju i dogodi se nesreća. Najbezbolnija opcija je pobrisati lokvice čim se stvore. Predlažemo da držite nekoliko krpica sa strane tako da vam stalno budu pri ruci.

3. Opekotine od čili papričice

Možda još jedna iznenađujuća nezgoda na listi, ali čili-papričica popularan je izbor prilikom kuvanja. Ako se ne pazi i ne koristi pažljivo, može rezultirati neugodnim i vrlo bolnim iskustvom. Naime, ove ljute papričice sadrže prirodna ulja koja mogu rezultirati izgaranjem svega s čime dođu u kontakt, uključujući i vaše prste.

kuhinja, zena, spremanje, hrana, ishrana
foto: Profimedia

Da biste sprečili ovu nezgodu, predlažemo korišćenje gumenih rukavica. Ili, ako vam se ipak ne sviđa pomisao na kuvanje u rukavicama, možete premazati ruke biljnim uljem pre usitnjavanja. Biljno ulje će takođe zaustaviti izgaranje. Nakon seckanja, odmah operite ruke sapunom i toplom vodom, a ako imate ulja na rukama, umočite ih u mleko ili jogurt kako biste uklonili ulje. Izbegavajte kontakt s očima.

BONUS VIDEO:

Kurir.rs/K.Đ/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track