PROFESIONALNI KUVAR OTKRIVA TAJNU ZA ODLIČAN JUNEĆI GULAŠ: Pažljivo birajte meso i nikada ne bacajte LOJ! (RECEPT)
Ilustracija, Foto: Profimedia

bez gulaša, ništa

PROFESIONALNI KUVAR OTKRIVA TAJNU ZA ODLIČAN JUNEĆI GULAŠ: Pažljivo birajte meso i nikada ne bacajte LOJ! (RECEPT)

Žena -

Gulaš, pa još juneći! Polazi voda na usta u momentu, ali da bi ovo jelo na kašiku ispalo odlično, trebalo bi i da znate neke trikove profesionalnih kuvara, a upravo je jedan takav rešio da podeli nekoliko saveta o pravljenju gulaša.

gulaš
foto: Profimedia

- Meso je najbitniji deo posla kod pravljenja gulaša. Uzmite juneći vrat, a plećka je dobra alternativa. Meso od buta biće vlaknasto i neće biti tako mekano. Kod dinstanja luka bitno je osetiti trenutak kada dodajemo meso. Luku je potrebna gustina, slatkoća i ukus koji nema notu ”kuvanog luka”. Tako da ne sme biti ni previše smeđe boje jer se neće razgraditi ni presvetle jer neće biti ukusan. Nađite sredinu, nešto kao za rižoto. Meso seckajte na veće kocke, može i 5 cm. To nije jelo za izložbu, a tako će biti sočnije - kaže kuvar.

gulaš
foto: Profimedia

- Ne odstranjujte loj sa mesa već samo opne i tetive. Loj će se istopiti i dati dodatni 'šmek' jelu. Ne štedite vino, niti na kvalitetu odabranog vina. Najbolje vino je crveno i to ono koje volite da pijete uz gulaš. Postoje razne varijante gulaša. Ako npr. u Mađarskoj naručite gulaš, donijeće vam gulaš supu. Austrijski je aromatičniji, ali ne znači ljući - naglašava profesionalac.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Sastojci:

1 dcl ulja od suncokreta ili svinjska mast u podjednakoj količini 1 kg mesa od junećeg vrata, veće kocke 0, 5 kg crnog luka 4-5 čena belog luka po pola kašičice kima 4 lovorova lista mala vezica peršunovog list testenina

peršun, momak, mladić, muškarac
foto: Profimedia

Priprema:

U posudu sa debljim dnom i šireg obima ugrejte masnoću da počne da se dimi. Zatim bacite naseckano meso i na jakoj vatri ga popržite pa izvadite. Na preostaloj masnoći dodajte sitno naseckan luk. Luk uz povremeno mešanje pržite do zlatne boje. Ali nemojte dozvoliti da dobije smeđu boju. Vratite meso, te mešajući dinstajte da ispari tečnost. Na taj način ste meso dehidrirali. Prelijte vinom i kuvajte dok potpuno ne ispari. Ukus će ostati. Sada ste meso drugi put dehidrirali.

Dodajte dve trećine seckanog belog luka i najfinije narendano korenasto povrće, 3 lovora, mlevene paprike, so i biber. Povrće će pustiti tečnost pa još jednom pustite da ispari. To je treća dehidracija. Da je sva tečnost isparila znaćete po zvuku prženja.

Gulaš
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M./Informer)

BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track