NOSITE MASKU I IMATE BUBULJICE? Niste jedini, a ovo su saveti koji će olakšati BORBU protiv nečistoća na KOŽI u doba pandemije!
Foto: Profimedia

mučimo muku

NOSITE MASKU I IMATE BUBULJICE? Niste jedini, a ovo su saveti koji će olakšati BORBU protiv nečistoća na KOŽI u doba pandemije!

Žena -

Sastavni deo našeg život su postale maske. Donele su novi problem na licu - bubuljice koje su nastale zbog nošenja maski. Neki ih nazivaju i maskne. One nas štite od virusa, ali prave i pogodno tle za nastanak bubuljica. Zašto se to dešava?

Nemačka, maske, FFP2, N95, zaštitna maska
foto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Upoznati smo da je vremenski prihvatljiv efekat zaštitne maske do 2h i da hirurška maska nakon tog vremena postaje previše vlažna i više nema efekat zaštite. Koža lica se vrlo brzo pretvori u vlažnu i lepljivu sredinu idealnu za širenje bakterija.

Prevarili ste se ukoliko ste mislili da se akne javljaju samo ukoliko ne menjate redovno masku. Dakle, nehigijena nije jedini razlog njihove pojave. Obzirom da ih nećemo skinuti bar još neko vreme, nije na odmet znati kako da sprečimo ovu neprijatnost s kojom se već dugo borimo.

lice, bubuljice, čačkanje
foto: Profimedia

Prvenstveno vam skrećemo pažnju na nekoliko stavki koje je potrebno da ispoštujete kako bi se smanjio razvoj bubuljica na licu:

  • Redovno menjajte hirurške maske/perite pamučne
  • Kupujte od proverenih proizvođača maski (važno je da su dobro upakovane) Izbegavajte šminku
  • Koristite kreme za hidrataciju
  • Kupujte od proverenih proizvođača maski (važno je da su dobro upakovane)
  • Radite redovno piling za lice
korona, maska, koronavirus, doktorka
foto: Profimedia

Zatim, ukoliko se bubuljice ipak pojave, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći.

  • Pijte dosta vode, vašem telu je potrebna hidratacija
  • Povećajte unos zelenog lisnatog povrća (kelj, spanać)
  • Recite NE slatkišima
  • Redovno menjajte jastučnicu
  • San je jako bitan za sve aspekte života, pa tako i u borbi protiv bubuljica
  • Trudite se da lice ne dirate prstima
bubuljice, koža, žena
foto: Profimedia

Napravite prirodni tonik za lice

Od sastojaka su vam potrebni samo 1/2 isceđenog limuna i pola čaše ohlađenog zelenog čaja. Limun će uništiti bakterije tako da lice ostane čisto, dok zeleni čaj ubrzava proces zarastanja akni. Kako se ovaj prirodni tionik ne bi pokvario, iskoristite ga u roku od dva do tri dana. Umesto limuna, može se koristiti bilo koje citrusno voće. Npr. narandža je bogata vitaminom c koji će trenutno osvežiti lice i smanjiti svrab na licu.

Ulje čajevca Nije preporučljivo da se nosi svakodnevno. Prvi je borbi protiv crvenila i bola površine kože oko bubuljice. Ovo suvo ulje deluje protivupalno, a rezultat se vidi već nakon par sati.

Online kupovina, Hangar, Mystic Nails, Krema, Lice, Starenje, Bore, Akne, Bubuljice, Crvenilo, Problem, Rešenje
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Wanted)

BONUS VIDEO:

00:17

URAGANKA JE NAJBOLJA RIBA U TERETANI! Ivana Nikolić se preznojila u uskim helankama i TOPU, pa pokazala ISKLESANE MIŠIĆE (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track