JAPANCI KORISTE KORU POMORANDŽE I JABUKE ZA ČIŠĆENJE: Sami možete da napravite PRIRODNO SREDSTVO, a još je JEFTINO!
Foto: Shutterstock

odgovorno

JAPANCI KORISTE KORU POMORANDŽE I JABUKE ZA ČIŠĆENJE: Sami možete da napravite PRIRODNO SREDSTVO, a još je JEFTINO!

Žena -

Prvo veće čišćenje doma nam se smeši jer dani su sve lepši i na pragu smo kalendarskog proleća. Osvežavanje našeg životnog prostora spada u svetske tradicije jer svi razmišljaju o prolećnom čišćenju doma, pogotovo što izlazimo iz "zimske hibernacije".

šporet, kuhinja, čišćenje, domaćica
foto: Profimedia

Osoujija je japanski tradicionalni način čišćenja kuće. Doduše, odnosi se na čišćenje kuće za doček nove godine, ali zbog dobrih recepata idealna je za pravo prolećno spremanje i čišćenje. Taj način je više od pukog čišćenja i rešavanja nereda; radi se o puštanju neželjenih stvari, uvođenju reda u haos i minimalizmu.

U duhu japanske tradicije je čišćenje koje je ekološki prihvatljivo, korišćenjem prirodnih sredstava za čišćenje, poput kora pomorandže, jabuka i drugog voća, umesto sintetičkih deterdženata. Narandžine kore imaju uljani sok limonen, a kore jabuke kiselinu, obe razgrađuju masnoće i održavaju drvene površine. Ova prirodna sredstva za čišćenje mirišu sveže i sigurna su za decu i kućne ljubimce.

tužna, razočarana, žena, šiške, kuhinja
foto: Profimedia

Za domaće sredstvo za čišćenje od pomorandže, u maloj posudi kombinujte koru jedne narandže za svaku šolju (može i 120 ml) vode. Pustite da provri pa kuvajte na laganoj vatri 15 minuta. Nakon što se ohladi, prebacite tečnost u čistu bocu sa raspršivačem. Potrajat će do mesec dana. Koristite u celoj kuhinji i na drvenim površinama.

pomorandža, vitamini, devojka
foto: Profimedia

Kod kora od jabuka postupak je još lakši. Velikim komadom sveže kore od jabuka obrišite unutrašnjost sudopere ili ploča. Takođe, možete dodati kore jabuka, zajedno sa malo vode, u prljave aluminijske posude. Samo prokuvajte ovu smesu otprilike 15 minuta. Ukloniće čak i zapečene ili zagorele masnoće.

jabuka
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Real Simple)

BONUS VIDEO:

00:21

KIJA KOCKAR NAŠLA ZABAVU U DUBAIJU: Pevačica vrele noći provodi na posebnom mestu, niko neće smeti da se KAČI SA NJOM! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track