JOŠ NIJE KASNO, ZAMESITE 40 KOLAČA ZA MLADENCE: Spremite mladenčiće baš po OVOM RECEPTU da vam BRAK bude SLADAK
Foto: Profimedia

običaji i kuhinja

JOŠ NIJE KASNO, ZAMESITE 40 KOLAČA ZA MLADENCE: Spremite mladenčiće baš po OVOM RECEPTU da vam BRAK bude SLADAK

Žena -

Praznik se obeležava u hramovima Srpske pravoslavne crkve i u domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca.

Ovaj dan posvećen je mladencima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom. I na venčanjima u crkvi, na glave mladih supružnika, stavljaju se venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski – svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući, venci mučenički, jer u braku treba podnositi žrtve, i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom.

medenjaci
foto: Profimedia

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su Sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Jedan od srpskih običaja, koji je vezan za dan mladenaca jesu mladenčići koji se mese kao uspomena na smrt “Četrdeset mučenika”. Žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, peku ih i premazuju medom.

ZA PRAVLJENJE MLADENČIĆA POTREBNO JE:

  • 1/2 kg mekog brašna
  • 1 sveži kvasac
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 2 dl tople vode
  • 0,5 dl ulja
  • 2 kaš. šećera
  • kora od narandže izrendana
  • suvo grožđe ili karanfilić
  • med

PRIPREMA:

Umesiti glatko testo od brašna, vode, kvasca, šećera, ulja, narandžine korice i soli. Umešeno testo ostaviti na toplom da odstoji pola sata, da bi se udvostručilo.Odmoreno testo premesiti, rastanjiti ga na debljinu od 0,5 cm, pa čašom ili modlom vaditi i napraviti 40 kolačića – mladenčića (zbog običaja i tradicije, a u sećanje na Četrdeset mučenika). Jako je važno da bude tačno četrdeset kolačića (mladenčića), pa ako vam preostane testa, zadnji kolačić napravite da bude veći.

Kolačiće izbockati na nekoliko mesta rascvetanom grančicom neke voćke ili grančicom bosiljka, poređati ih u pleh i pustiti da malo nadođu. Mladenčiće peći 20-tak minuta i tako još tople premazati medom.Po želji, radi dekoracije, možete u sredinu staviti zrno suvog grožđa ili karanfilić.

medenjaci
foto: Profimedia

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track