SODU BIKARBONU SVI PIJEMO KAD NAS MUČI GORUŠICA! Nije to uvek baš pametno, evo kad nikako ne smete da je koristite
Foto: Profimedia

saveti

SODU BIKARBONU SVI PIJEMO KAD NAS MUČI GORUŠICA! Nije to uvek baš pametno, evo kad nikako ne smete da je koristite

Žena -

Soda bikarbona veoma korisna, ali u nekim situacijama treba da je izbegavate.

1. Soda bikarbona ima brojne korisne primene u nezi tela. Međutim, s obzirom da je alkalna supstanca, ne preporučuje se u lečenju akni. Naime, soda eliminiše prirodne kiseline na koži, čime se stvaraju pogodni uslovi za širenje akni.

2. Možda deluju slično, ali soda bikarbona i prašak za pecivo nemaju isti efekat. Oba proizvoda stvaraju ugljen dioksid u određenim uslovima, čime daju odličnu teksturu pecivima. Međutim, soda bikarbona reaguje sa kiselinama koje se već nalaze u hrani. s druge strane, prašak za pecivo u sebi ima kiselinu. Zbog toga nisu dobra međusobna zamena.

3. Da li često patite od gorušice? Soda bikarbona je u tim situacijama izuzetno efikasan lek protiv gorušice, ali ne treba preterivati. Ako vas često muče ovi problemi, ipak se obratite lekaru.

4. Iako je soda bikarbona odlična za čišćenje domaćinstva, nemojte je koristiti na posudama od aluminijuma. Može doći do neželjog dejstva i na posuđu se mogu pojaviti mrlje.

5. Ako stavite samo otvorenu kesicu sode bikarbone u frižider ili je sipate u posudicu, neće biti tako delotvorna u neutralisanju neprijatnih mirisa. Za najbolji efekat je potrebno posuti sodu po poslužavniku i držati ga na jednoj polici frižidera. Međutim, tako ćete zauzeti veliku površinu u frižideru i biće manje mesta za druge namirnice.

6. Verovatno znate da vam soda bikarbona može poslužiti da ugasite zapaljeno ulje. Međutim, to nije jednostavan postupak. Čak i ako imate u blizini veliku količinu sode bikarbone, ne postoji sigurna razdaljina s koje biste mogli da pospete sodu po upaljenom tiganju ili šerpi. Zbog toga zaboravite na ovu ulogu sode bikarbone i nabavite efikasan aparat za gašenje požara koji će vam uvek biti pri ruci.

Soda Bikarbona
foto: Profimedia

kurir.rs/krstarica

Bonus video:

01:34

SLATKA KUHINJA RADI PUNOM PAROM: Kad se spoje TRI GENERACIJE majstora za slatkiše, nastaje MAGIJA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track