NAŠE BAKE OBOŽAVALE SU OVAJ CVET: Ako tražite ideju šta posaditi u bašti ili na terasi, ZEVALICE su odličan izbor!
Foto: Profimedia

prelepo cveće

NAŠE BAKE OBOŽAVALE SU OVAJ CVET: Ako tražite ideju šta posaditi u bašti ili na terasi, ZEVALICE su odličan izbor!

Žena -

Biljka jarkih boja koja se može videti u baštama širom naše zemlje je jedinstvenog oblika i zbog svojih cvetova je posebno zanimljiva deci. Gajile su je naše bake, a krije se pod simpatičnim imenom - zevalica.

Zevalica (lat. Antirrhinum majus) u proseku raste do 30 cm, a cveta u beloj, ružičastoj, crvenoj, narandžastoj, žutoj i plavoj boji. Ukrštanjem se mogu dobiti i dvobojne zevalice.

Osim po predivnim bojama kojima oduševljava, zevalica je posebna po svom jedinstvenom obliku cveta. Naime, privlači i decu zbog svoje posebnosti jer na pritisak cvet rastvara svoje latice kao usta. Odatle i dolazi naziv zevalice, a u nekim je krajevima ova biljka poznata i pod nazivom žabice.

zevalica, cvet
foto: Profimedia

Ako svoje biljke volite da uzgajate od semena i da pratite čitav njihov razvoj, dobra vest da je zevalice vrlo lako uzgajiti. Naime, tokom svog cvetanja iz same cvetne čašice ispada seme koje se lako može pokupiti i zasejati krajem zime.

Ako niste ranije posejali seme, nema razloga za brigu jer je upravo april mesec u kom se one mogu saditi odmah na gredice ili u veće tegle na balkonima. Sadnice se mogu kupiti na pijacama i u cvećarama ili poljoprivrednim apotekama, a pre nego što krenete u sadnju, potrebno je odabrati prikladno mesto.

zevalica, cvet
foto: Profimedia

Zevalica voli dobro drenirano tlo izloženo Suncu, a dobro će se držati i u polusenovitim prostorima. Ipak, nikako joj ne odgovara severna strana bašte ili balkona.

Nakon što se presade sadnice ili nikne seme koje ste sami zasejali, preporučuje se fertilizacija jednom u dve nedelje.

Prvi cvetovi pojaviće se početkom juna, a zaljubljenike u baštovanstvo raduje i to što su oni vidljivi već prve godine sadnje. Svakako, biće nešto nižeg rasta, ali zato se iduće godine mogu očekivati mnogo bogatiji bokori cveća.

Ove predivne biljke će vam višestruko vratiti svaki uložen trud u njih i pritom će vas zabavljati svojim "zevanjem".

zevalica, cvet
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Zadovoljna.hr)

Bonus video:

01:50

KAKO SREMICE GLEDAJU NA POLOŽAJ ŽENA DANAS: Cvećare imaju pune ruke posla, ali dame ne veruju u ravnopravnost (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track