ZARONITE U ORMAR I ODMAH BACITE OVIH 5 STVARI: Ako želite da zaštitite zdravlje, nijedan sekund ih više ne smete nositi
Foto: Profimedia

saveti

ZARONITE U ORMAR I ODMAH BACITE OVIH 5 STVARI: Ako želite da zaštitite zdravlje, nijedan sekund ih više ne smete nositi

Žena -

Proleće je tu i vreme je za malo veće čišćenje, ali one koje mi savetujemo neće vam oduzeti mnogo vremena.

1. Patike Ako koristite patike za trčanje, morate znati da ih je potrebno zameniti svakih 6 meseci, a ako ih koristite povremeno samo za hodanje, mogu trajati i godinu dana. Ako ne nosite cipele koje pravilno drže telo, možete računati na povrede stopala i nogu.

patike, stopalo
foto: Shutterstock

2. Donji veš

Obično veš koristimo i nekoliko godina, ali se mogu oštetiti puno pri radi stalnog korišćenja i pranja, što će sigurno uticati na elastičnost. Ako vam više savršeno ne pašu na telu, verovatno baš zato nisu prijatne. Vreme je da ih bacite. Ako se materijal na njima smanjio radi pranja na visokim temperaturama, takođe bi trebalo da ih zamenite novim parom. Ako je donji veš preuzak, može uzrokovati iritacije i okolnog područja. Posebno se to odnosi na tange koje stvarno mogu iritirati i uzrokovati infekciju na koži.

donji veš
foto: Profimedia

3. Grudnjak kojeg nosite svaki dan Čak i ako ga tretirate kao da je od zlata, kroz vreme će on izgubiti oblik i elastičnost i neće više lepo da nosi težinu grudi. Ako ga nosite svakodnevno, nakon 6 meseci bi trebalo da ga zameniti novim. Voda, prašak i temperatura će uticati na promenu izgleda i strukture grudnjaka. Opšte je pravilo da bi grudnjak mogao da traje i do godinu dana, ali to zavisi o tome koliko ih imate i često menjate. Ako nosite pogrešnu u veličinu grudnjaka, to možete prepoznati prema boli u vratu i iritaciji kože.

Brushalter, Grudnjak, Grudi, Leđa, Veš
foto: Profimedia

4. Sportsku grudnjak

U proseku traju od 6 do 12 meseci, ovisi o tome koliko ih često nosite. Jednom kad postanu neudobni za nošenje i više ne podržavaju težinu grudi, vreme je da ga bacite. Jednako kao i kod običnog grudnjaka, često pranje će uništiti elastičnost. Baciti ga morate i ako ste se na primer udebljali ili izgubili kilograme pa vam veličina više ne odgovara.

sportski grudnjik
foto: Profimedia

5. Čarape

Jednom kad čarapa ima rupu, vreme je da se baci a ne krpa. Možda zvuči logično, ali lako je zaboraviti na rupu na peti. Međutim, svakako ćete primetiti da više nisu dobre za nošenje nakon što dobijete žulj jer ništa ne štiti kožu od dodira s materijalom cipele. Ako razmislimo koliko znoja čarapa upija kada smo aktivni, jasno je da su nam potrebne cijele kako bi štitile stopalo.

čarape
foto: Profimedia

kurir.rs/večernji.hr

Bonus video:

01:11

(VIDEO) OVAKVU KOŠULJU BI SVAKO ŽELEO! Apsolutno ju je nemoguće uflekati!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track