Najnovije vesti

KURIR VAM DANAS DARUJE OSVEŠTANU BROJANICU: Evo šta simboliše, a smete da je nosite na LEVOJ RUCI samo kad radite jednu stvar
Foto: Zorana Jevtić

proslavite vaskrs uz kurir

KURIR VAM DANAS DARUJE OSVEŠTANU BROJANICU: Evo šta simboliše, a smete da je nosite na LEVOJ RUCI samo kad radite jednu stvar

Žena
11:20h

Uz današnji Kurir čitaoci dobijaju vredan poklon - osveštanu brojanicu!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u nedelju, 2. maja, obeležavaju Uskrs, najveći hrišćanski praznik. Kurir tradicionalno, uoči Uskrsa, daruje vredne poklone, a ovog puta je to osveštana brojanica koja sadrži 33 drvene perle i krstić.

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

Brojanice su osveštane za zdravlje, sreću i blagostanje u beogradskoj Crkvi Svetog Marka, čijoj parohiji pripadaju kompanija "Adrija medija grupa" i dnevni list Kurir.

A evo šta znači i simboliše brojanica: 

Brojanicu prilikom molitve držimo u levoj ruci zato što se desnom rukom u to vreme osenjujemo krsnim znamenjem te ne možemo brojanicu držati, odbrojavati molitve i krstiti se u isto vreme jednom rukom.

Kada brojanicu ne koristimo prilikom molitve – a to je njena jedina uloga, onda je najbolje da je odložimo negde na neku policu ili stočić gde držimo molitvenik, Psaltir, Sveto Pismo koje koristimo prilikom molitve.

Takođe brojanicu možemo nositi sa sobom, ako recimo idemo na put ili slično. Tada je možemo spakovati zajedno sa molitvenikom ili je staviti oko zgloba leve ruke, oko kaiša na pasu ili u džepu košulje.

Zašto leva ruka?

Brojanicu treba nositi kao molitveni znak koji je veza sa Gospodom, nemojte nikada pred svima da se molite i "mašete" njome, vec diskretno tvorite molitvu.

Brojanica nije nikakav talisman "narukvica za sreću", kao ni "narukvica da deca lepo spavaju i svašta ne sanjaju". Njena jedina uloga i svrha se može pojmiti samo kroz molitvu i nikako drugačije.

Sujeverje je da brojanicu mora neko da ti kupi, sa verom to nema nikakve veze. Lepo je pokloniti nekome ko je nema, ali nije nužno da ti je neko kupi da bi je imao.

Osveštavanje brojanica
foto: Zorana Jevtić
štampano izdanje 29.4.2021.
foto: Kurir

kurir.rs

Bonus video:

Farbanje jaja uoči Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru
02:36

Farbanje jaja uoči Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...