Najnovije vesti

USKRŠNJI VENČIĆI ĆE VAM ULEPŠATI PRAZNIČNU TRPEZU: Recept za tradicionalno testo sa kuvanim jajetom će vas ODUŠEVITI!
Foto: Printscreen/Kuvajmolako

baš ukusno

USKRŠNJI VENČIĆI ĆE VAM ULEPŠATI PRAZNIČNU TRPEZU: Recept za tradicionalno testo sa kuvanim jajetom će vas ODUŠEVITI!

Žena

Uskršnji venčići spadaju u tradicionalnu hranu za vreme praznika i zauzimaju posebno mesto na vaskršnjoj trpezi. Lako se prave, a veoma su ukusni.

uskršnji venčići, pecivo, recept
foto: Printscreen/Kuvajmolako

Od jednog testa možete napraviti nekoliko manjih venaca ili jedan veliki, sve je stvar vaše organizacije. 

Sastojci

25 g svežeg kvasca

2 kašičice šećera

200 ml toplog mleka

2 jajeta

100 ml ulja

malo korice limuna po želji

580-630 g brašna (T400 meko)

7 kuvanih jaja

1 jaje za premazivanje

susam po želji

uskršnji venčići, pecivo, recept
foto: Printscreen/Kuvajmolako

Priprema

Kvasac, šećer i mleko pomešajte i ostavite da se aktivira (2 minuta). Zatim dodajte jaja, ulje, koricu limuna, promešajte i postepeno dodajte brašno i so. Umesite mekano testo. Nauljite testo, pokrijte i ostavite na toplom da se udvostruči, oko 45 minuta. Testo premesite i podelite na dva jednaka dela.

Prvu polovinu podelite na 8 delova, pa 2 razvucite u obliku valjka na nekih 30 cm i oblikujte pletenice, pa napravite krug sa šupljinom u sredini. To radite na malo nauljenoj površini. Tako uradite i sa preostalih 6 delova. Treba da dobijete 4 peciva.

Drugu polovinu testa podelite na 2 dela, pa oblikujte valjak dužine 60 cm i napravite pletenicu, pa krug sa šupljinom. Ređajte u pleh obložen pek papirom i utisnite kuvana jaja. Ako stavljate farbana jaja, ona treba da budu ofarbana u lukovini, čajem ili prehrambenim bojama.

Pokrijte providnom foilijom i ostavite 15 minuta. Zatim premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite na 200°C nekih 30 minuta.

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

Seka otkrila kakva je kao majka, supruga i snajka
01:37

Seka otkrila kakva je kao majka, supruga i snajka

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...