Najnovije vesti

KAKO DA JAJA NE PUKNU DOK SE KUVAJU? Ovo je 6 trikova koji će pomoći, a SO je veoma bitna!
Foto: Profimedia

vredi probati

KAKO DA JAJA NE PUKNU DOK SE KUVAJU? Ovo je 6 trikova koji će pomoći, a SO je veoma bitna!

Žena

Jaja manje pucaju tokom kuvanja ako su sveža, a njihovu svežinu ćete lako odrediti.

Ubacite jedno jaje iz pakovanja u čašu sa vodom. Ako potone, sveže je. Jaje koje je dugo stajalo u prodavnici neće potonuti. Druga važna stvar je čvrstina ljuske. Ona se određuje po boji.

jaja
foto: Profimedia

Bela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih. Ako nameravate da ih farbate u lukovini, birajte tamnija. Bela su bolja za svetlije boje, ali je rizik da napuknu tokom kuvanja veći.

Izvadite jaja iz frižidera dva-tri sata pre farbanja. Za kuvanje je najbolje da ona budu sobne temperature. Ako kuvate hladna jaja, velika je verovatnoća da će popucati usled nagle promene temperature. Važno je da ih stavite u mlaku vodu, pa tek onda na šporet.

so
foto: Profimedia

Kuvajte ih u velikoj šerpi. Ne stavljajte jedna preko drugih i neka ostane malo prostora između njih. Tako se neće međusobno sudarati kad voda počne da vri.

Kuvajte jaja na srednjoj temperaturi jer je tako manja verovatnoća da će popucati. Naime, jako ključanje pomera jaja, pa ona udaraju u zidove šerpe i lakše se lome. Kako voda tokom kuvanja isparava, vi je dolivajte, tako da šerpa uvek bude puna vode.

Posolite vodu u kojoj kuvate jaja. Na dva-tri litra vode stavite dve kašike soli. Ako neko jaje i pukne, belance neće curiti, već će se brzo zgrušati. Takvim jajem ne možete da se kucate, nije ni za poklon, ali će ipak lepo izgledati.

jaja, ljuska, kuvanje
foto: Profimedia

(Kurir.rs/a.M./BlicŽena)

Bonus video:

BAHATO DA NEMA DALJE! Ana Korać izvela PSA u ekskluzivni restoran: Za sebe BIFTEK, a njemu belo grilovano (VIDEO)
00:11

BAHATO DA NEMA DALJE! Ana Korać izvela PSA u ekskluzivni restoran: Za sebe BIFTEK, a njemu belo grilovano (VIDEO)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...