OVA 3 CVETA SU OBAVAZNA ZA VASKRS: Naši stari su verovali da spasavaju od bolesti i teraju ZLU energiju!
Foto: Profimedia

običaji

OVA 3 CVETA SU OBAVAZNA ZA VASKRS: Naši stari su verovali da spasavaju od bolesti i teraju ZLU energiju!

Žena -

Uskrs je pun običaja i simbola, a mnogo pažnje se posvećuje i uskršnjoj dekoraciji, koja po pravilu, takođe treba da simboliše novi život

Nezaobilazan deo tradicije hrišćanskog praznika koji slavi Isusovo vaskrsenje, odnosno novi život, jesu jaja. Ona simbolišu novi život, rađanje, plodnost, obilje i proleće, a još sustari Egipćani, Persijci, Grci i Rimljani međusobno darivali jaja kao simbol novog života koji stiže nakon zime.

Vaskrs je pun običaja i simbola, a mnogo pažnje se posvećuje i uskršnjoj dekoraciji, koja po pravilu, takođe treba da simboliše novi život. Verovanja kažu da je najbolje dom ispuniti cvećem koje takođe simbolizuje nevinost, ljubav i čednost kako bi nam cela godina blia takva.

Prolećno cveće se savršeno uklapa u proslavu najvećeg hrišćanskog praznika, a ova tri cveta simbolizuju nove početke.

Uskršnji ljiljan

Uskršnji ljiljan je simbol vaskrsenja Hristovog i simbolizuje čistoću i milost. Povezuju ih sa plodnošću i materinstvom i zato je važno da ga imate u domu na ovaj veliki praznik.

cveće
foto: Profimedia

Đurđevak

Cvet koji je simbol nežnosti, skromnosti i čistote. Neizostavan je u buketima devojaka koje se venčavaju u proleće, čak su i neveste u kraljevskim porodicama nosile bidermajer sačinjen od ovog cveća.

cveće
foto: Profimedia

Lale

Lale predstavljaju savršenu ljubav – crvena lala povezuje se sa iskrenim emocijama, dok su bordo lale simbol divljenja i poštovanja. U svakom slučaju, lale su simbol svih vrednosti koje se prožimaju kroz Uskrs.

cveće
foto: Profimedia

kurir.rs/penzionisani

Bonus video:

02:36

Farbanje jaja uoči Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track