Najnovije vesti

PROFI KUVARI OVAKO SPREMAJU ROŠTILJ: Dali su nam 6 saveta kako da nam ćevapi i pljeskavice budu savršeni! SVAKI KORAK JE BITAN
Foto: Beta/Milan Obradović

korak do savršenog roštilja

PROFI KUVARI OVAKO SPREMAJU ROŠTILJ: Dali su nam 6 saveta kako da nam ćevapi i pljeskavice budu savršeni! SVAKI KORAK JE BITAN

Žena

Prvi maj i Uranak ne mogu da se zamisle bez roštilja, a ovo su najbolji saveti profesionalnih kuvara!

Zagrevanje roštilja

Roštilj mora, apsolutno mora, da bude dobro zagrejan pre nego što ga prvi komad mesa dodirne. Ako to ne uradite, meso će se neravnomerno i dugo peći. Osoba u društvu koja je zadužena za meso voli da se njime bavi, ali ne satima! Pročitajte i kako se pravi najukusniji domaći burger!

roštilj, vatra, roštiljska vatra, kobasica
foto: Profimedia

Čišćenje roštilja

Čim se roštilj zagreje, morate ga očistiti. Zagoreli komadići hrane nisu samo opasni po zdravlje, jer stoje "ko zna od kada", već mogu loše uticati i na meso koje danas pržite. Šta god da je zagorelo i ostalo na roštilju, uradiće jednu od dve stvari i nijedna nije dobra. Zalepiće se za vaše meso i poješćete zagoreli komadić, ili će uraditi upravo obrnuto - zalepiće se za meso tako da ne možete da ga odlepite, što znači da će najukusniji, karamelizovani komadi današnjeg mesa ostati na roštilju.

Podmazivanje roštilja

Nikada nemojte direktno mazati rešetke uljem ili slaninom. Ovo nogi rade, a velika je greška. Kada to uradite, masnoća će od vreline samo skliznuti sa rešetaka i kapati dole, gde će početi da stvara dim. Premažite uljem ili slaninom komade mesa, a ne sam roštilj.

Roštilj ima dve "zone"

Rasporedite ćumur tako da sa jedne strane imate direktnu vrelinu, a sa druge nešto slabiju. Nije svako meso predviđeno za pečenje na jakoj temperaturi, zbog čega profesionalni roštilj majstori stalno pomeraju ćumur tako da imaju topliju i hladniju zonu. Na toplijoj meso zapecite tako da se karamelizuje, i onda prebacite na hladniju da se dovrši pečenje. Na hladnijoj zoni možete peći i piletinu, tanje ražnjiće ili povrće kako ne bi zagoreli.

Koristite hvataljke

Nikada nemojte meso na roštilju bockati viljuškom, kao ni kada pržite meso u tiganju. Pljeskavice, ćevapi i kobasice zapekli su se spolja što je mesu napravilo koricu, ako previše bockate viljuškokm, svi sokovi će iscureti i dobićete suvo i žilavo meso.

Meso mora da odmori

Svaki komad mesa mora da provede najmanje pet minuta u poklopljenoj šerpi ili činiji pre nego što završi na tanjiru. Kada pečete meso, sokovi će se koncentrisati u njegovom centru. Ako ga odmah zasečete ili zagrizete, iscureće. Odmaranje mesa omogućava da se prirodni sokovi ponovo vrate u sve delove vašeg omiljenog specijaliteta.

Urugvaj, roštilj, ginis
foto: Profimedia

kurir.rs/mondo

Bonus video:

PALMIN RECEPT ZA SUŠENJE MESA (VIDEO)
01:20

PALMIN RECEPT ZA SUŠENJE MESA (VIDEO)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...