Najnovije vesti

KAKO NEGOVATI ORHIDEJE DA NE PROPADNU? Ako pratite ova pravila, nećete brinuti i imaćete prelepo sobno CVEĆE!
Foto: Profimedia

obratite pažnju na vodu

KAKO NEGOVATI ORHIDEJE DA NE PROPADNU? Ako pratite ova pravila, nećete brinuti i imaćete prelepo sobno CVEĆE!

Žena

Orhideje su mnogima omiljeno sobno cveće, ali malo njih se odlučuje da ih gaji. Njih prati loš glas da su prezahtevne.

Orhideja
foto: Profimedia

Naime, najčešće "pritužbe" su da im cvetovi brzo otpadnu i da se novi pupoljci retko vide. Međutim, tajna nege orhideja krije se u zalivanju.

Kada su pre dva veka stigle iz tropskih krajeva Južne Amerike i Azije u Evropu, orhideje su krasile aristokratske i plemićke domove. Danas su dostupne svima, ali su zadržale uzvišenost i ekskluzivnost prvenstveno zato što se teško gaje. Prati ih rđav glas da su zahtevne, da im je teško održati lepotu, da im cvetovi brzo otpadnu i da samo nekim čudom možete videti nove pupoljke. Istina, ovo važi za mnoge vrste orhideja, ali ne i za one najrasprostranjenije – falenopsise, bar ako je verovati najvećem proizvođaču tropskih orhideja u ovom delu Evrope.

orhideja
foto: Profimedia

Nije potrebno posebno umeće za gajenje falenopsisa u stanu. Važno je da im se obezbedi temperatura između 18 i 25 stepeni, mada može i do 30.

Falenopsisi su najjednostavniji za negu jer žele tačno ono što mi imamo kod kuće. Ne treba ih držati blizu radijatora, jer tu ništa ne uspeva, pa ni kaktus. Vole svetlost, ali ne smeju da se izlažu direktnom suncu.

Najidealnije je da ih stavite uz istočne i zapadne prozore, mada mogu biti i na jugu ako su u polusenci. Vodite računa da biljka tokom perioda cvetanja ne bude izložena temperaturi ispod 18 stepeni jer to vodi gubitku pupoljaka.

Kad zalivate biljke, saksiju potpuno potopite u vodu dvadesetak minuta, najduže sat. Potom ste mirni narednih sedam dana, možda i dve sedmice.

orhideja
foto: Profimedia

Ako niste sigurni da je orhidejama potrebna vlaga, bolje sačekajte sa zalivanjem. Falenopsisima više prija suša nego previše vlage. Gotovo 90% orhideja koje ljudi uzgajaju kod kuće odumiru zbog suvišne vode.

Glavni trik kod uzgoja orhideja jeste da posmatranjem boje korena prepoznate kad je vreme za vodu. Kad je koren srebrn, to je znak da joj je potrebna vlaga. Ako je zelen, sačekajte nekoliko dana. Ukoliko ih zalivate blagovremeno, imaćete bujnije orhideje i razgranato mlado korenje.

Poželjno je nađubriti orhideje od aprila do oktobra, kada najviše rastu i prikupljaju energiju za cvetanje koje nastupa u hladnijem delu godine.

orhideja
foto: Profimedia

Koristite tečno đubrivo, ali nemojte da preterate. Upotrebite tek četvrtinu ili najviše polovinu količine navedene na ambalaži. Nipošto ih ne prskajte! Kad otpadne poslednji cvet, stabljiku sačuvajte tako što ćete iseći suvi deo. Iz starih otcvetalih stabljika katkad izrastu nova stabla s pupoljcima, zato ne režite ništa dok nije suvo i mrtvo.

Falenopsise morate da presadite treće godine. Koristite isključivo specijalni supstrat za orhideje koji sadrži velike komade borovog drveta i parčad kokosa. Bez problema je možete smestiti u istu saksiju jer njihov koren voli skučen prostor. Odstranite mrtve delove s korena.

Orhideja
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./BlicŽena)

Bonus video:

Sad  i cveće može da se kupi sa aparata
02:01

Sad i cveće može da se kupi sa aparata

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja