KUVARI OTKRILI KAKO SE PRAVO SPREMA TESTENINA: Svi pravimo iste greške, a samo uz ovih 5 SAVETA vaša pasta će biti VRHUNSKA
Foto: Profimedia

saveti

KUVARI OTKRILI KAKO SE PRAVO SPREMA TESTENINA: Svi pravimo iste greške, a samo uz ovih 5 SAVETA vaša pasta će biti VRHUNSKA

Žena -

Ako volite testeninu, potpuno vas razumemo - sprema se brzo, možete da birate oblik i sos, da stavite puno povrća, meso ili ukusni sir koji se "razvlači"... Recepti za pastu često sadrže samo "obarite po uputstvu", ali postoje trikovi koji pastu čine mnogo boljom.

Zapamtite ove trikove profesionalnih kuvara i ne ponavljajte najčešće greške!

1. Velika šerpa

Zaista velika, jer će u premaloj šerpi špageti, pene ili bilo koja druga pasta postati slepljena i nejednako će se skuvati. Možda ćete dobiti i one komade koje ćete posle morati da stružete s dna šerpe. Testenina se kuva u velikoj posudi, u velikoj količini vode.

kuvanje, testenina
foto: Profimedia

2. So

Profesionalni kuvari kažu, voda za testeninu mora da ima ukus "kao morska voda". Dakle dobro posolite, nemojte samo reda radi da prođete slanikom iznad šerpe, dobićete bljutavu testeninu.

3. Ulje

Možda ste čuli da će sprečiti da se testenina slepi, ali to je mit. Ulje nemojte stavljati, samo će isplivati na površinu i testenina će biti masna kada je procedite. Ono što sprečava testeninu da se slepi su mehurići dok voda ključa.

ulje, kuvanje, hrana
foto: Profimedia

4. Vreme kuvanja

Suva testenina se kuva dok spoljašnji deo ne postane beličast, ali sam centar komadića testenine i dalje izgleda žuto, ili je na dodir tvrđi.

Ostatak procesa kuvanja će završiti u toplom sosu, koji će i upiti i postati još ukusnija.

5. Nakon kuvanja

Makar jednu kutlaču vode u kojoj se testenina kuvala dodajte sosu. Ta voda je puna skroba koji je testenina otpustila tokom kuvanja i učiniće sos gušćim i svilenkastim.

Testenina
foto: Profimedia

kurir.rs/mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track