MESO ZA ROŠTILJ NIKADA NE POTAPAJTE U OVAKVE MARINADE: Lekari upozoravaju da se zbog ova 2 sastojka možete OTROVATI
Foto: Profimedia

saveti

MESO ZA ROŠTILJ NIKADA NE POTAPAJTE U OVAKVE MARINADE: Lekari upozoravaju da se zbog ova 2 sastojka možete OTROVATI

Žena -

Lekari upozoravju na grešku koju mnogi prave kod spremanja roštilja. Neki od sastojaka marinade za ćevape i ražnjiće mogu da izazovu probleme sa bubrezima.

Prema rečima lekara, dva sastojka su posebno opasna po zdravlje - sirće i kupovni majonez.

"Majonez je možda najgora opcija za one koji žele da budu zdravi", upozorila je dijetlog Irina Morozova.

Činjenica je da majonez zagrevanjem počinje da oslobađa mnogo nezdravih masti i supstanci koje bukvalno mogu da otruju telo. Inače, majonez sam po sebi ne može se reći da oiluje korisnim sastojcima. Svi oni pojedinačno, a posebno zajedno mogu izazvati velike zdravstvene probleme.

Sirće
foto: Shutterstock

Sirće nije ništa manje opasno. Izuzetno negativno utiče na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta. Ako često jedete ćevape marinirane u sirćetu, postoji veliki rizik od oboljenja bubrega, ističu lekari.

Još jedna namirnica, a koja važi za zdrave - kefir, nikako se ne preporučuje za mariniranje mesa. On ometa apsorpciju korisnih proteina i gvožđa iz mesa.

marinada
foto: Profimedia

Koja marinada je najbolja?

Lekari i nutricionisti preporučuju da se meso potapa u marinadu koja ne sadrži "kupovne" proizvode. Možete koristiti luk, beli luk, začine iseckane u mlinu za meso ili blenderu. Ovi sastojci će učiniti ćevape i ražnjiće neverovatno ukusnim, a pritom su potpuno bezbedni po zdravlje.

marinada, meso
foto: Profimedia

kurir.rs/mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track