Najnovije vesti

KAKO DA ZNATE DA LI BILJKA IMA PREVIŠE VODE? Ako ste preterali, saznaćete na OVAJ način!
Foto: Profimedia

dobro je znati

KAKO DA ZNATE DA LI BILJKA IMA PREVIŠE VODE? Ako ste preterali, saznaćete na OVAJ način!

Žena

Sobne biljke imaju različite potrebe za vodom, d paprati pa do fikusa.

Sukulenti, vole suvu zemlju dok paprati žude za vodom. Previše ili malo vode može da dovede da biljka uvene, pa budite oprezni i pratite kako izgledaju jer, one će vam same "reći" da nešto ne radite kako treba.

petunija, cveće
foto: Profimedia

Koliko treba zalivati biljke?

Preterano zalivanje može da prouzrokuje truljenje korena, a kad je koen skroz uništen, tad biljci više nema spasa. Važno je reagovati na prve znakove upozorenja koje vam vaša biljka šalje. Postoje znakovi da biljkama dajete više vode nego je potrebno.

Tlo je uvek mokro na dodir

Zemlja u kojoj je cveće na prvi pogled se učini suvom, ako gledate samo površinu. Međutim, ako stavite prst u tlo osetite da je iznutra vlažna, nema potrebe stavljati vodu jer biljka još nije potrošila svu vlagu od poslednjeg zalivanja. Takođe, imajte na umu da biljke bi tebalo da budu u saksijama koje imaju rupe na dnu kako bi višak vode mogao da izađe.

cveće, presađivanje
foto: Profimedia

Žuti listovi biljke

Žuto lišće jedan je od glavnih znakova prekomernog zalivanja, ali listovi znaju da požute i ako biljka nema dovoljno vlage. I u ovom slučaju će vam test prstom otkriti pravu istinu - ukoliko je zemlja iznutra vlažna, tad su listovi žuti zbog previše vode, a ako je suva ispod površine, tad vaša biljka žudi za malo vode.

Mekana stabiljka biljke

U tom slučaju svakako odmah prestanite sa zalivanjem jer je biljka na rubu truljenja. Mekana i pomalo gnjecava stabljika siguran je znak da joj više neće biti spasa ako nastavite da joj dajete vodu.

Insekti oko biljke

Komarci i drugi insekti obožavaju vlažnu zemlju, pa ukoliko primetite da se motaju oko vaših biljaka, možda je vreme da smanjite doživljaje s vodom i zalivanjem.

Cveće
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./24sata.hr)

Bonus video:

STIGLI PRVI POKLONI ZA MALU MIJU MILJKOVIĆ: Ćerka Lune Đogani dobila skupocene DAROVE, a veselje i dalje TRAJE!
00:14

STIGLI PRVI POKLONI ZA MALU MIJU MILJKOVIĆ: Ćerka Lune Đogani dobila skupocene DAROVE, a veselje i dalje TRAJE!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track