DA LI IMA ISTINE U TOME DA NAS LETI VIŠE GREJE CRNA GARDEROBA? Stručnjaci imaju ODGOVOR i zapravo je veoma LOGIČAN
Foto: Profimedia

u susret vrućinama

DA LI IMA ISTINE U TOME DA NAS LETI VIŠE GREJE CRNA GARDEROBA? Stručnjaci imaju ODGOVOR i zapravo je veoma LOGIČAN

Žena -

Oduvek su nam govorili da crna zadržava toplotu i da ovu ne-boju treba izbegavati prilikom odevanja za vreme vrućina, no postavlja se pitanje koliko je tačna takva tvrdnja.

Odeća, Leto
foto: Profimedia

Sa porastom temperatura i potrebom za svežinom pod svaku cenu, postavlja se pitanje kakva bi odeća dorasla ovom zadatku. Lagani i prozračni materijali koji koži pri letnjim vrućinama dopuštaju da diše predstavljaju najsigurniji odabir, ali šta sa bojama?

Da li zaista treba izbegavati nošenje crnih komada ili je ovo popularno uverenje neutemeljeno? Zašto se, u ovom slučaju, nomadi u pustinji odevaju u crno? Istina je da odevni komadi napravljeni od crnog tekstila privlače i zadržavaju toplotu što povećava znojenje, ali moramo li se onda oblačiti u belo?

Bela odeća propušta ultraljubičaste zrake odgovorne za kožne bolesti i dobro poznate opekotine. Često se kaže da beli suncobran na otvorenom ne koristi zaštiti kože od štetnog UV zračenja, a isto se odnosi i na bele odevne komade.

odeća
foto: Profimedia

Prema rečima stručnjaka, u letnim mjsecima poželjno je izbegavati pretanku ili presvetlu odeću koja će propuštati ultraljubičaste zrake, a zauzvrat naštetiti koži, a ukoliko je odlučite nositi, krema za sunčanje trebala bi vam postati najbolji prijatelj i verni saputnik.

Tuarezi koji žive u zapadnoj i severnoj Africi poznati su po tome da nesnosne vrućine provode u tamnoj odeći, ali vrlo širokoj koja stvara prirodnu ventilaciju i hladi kožu bez straha od negativnih posledica izlaganja sunčevim zracima.

Za borbu sa letnjim vrućinama zato je idealan odabir široka odeća napravljena od lepršavih i zahvalnih materijala koji koži dopuštaju da diše.

ormar, odeća
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

06:25

NEOBIČNO! NOVA PREDSTAVA IGRAĆE SE U AVIONU: Mesta ima za samo 150 putnika, glumci služe šampanjac, a evo kako do karata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track