8 SAVETA KAKO DA REŠITE LJUBOMORU KOD BRAĆE I SESTARA! Evo šta je KLJUČNO u vaspitanju, ovo nikako ne smete da radite!
Foto: Profimedia

savet

8 SAVETA KAKO DA REŠITE LJUBOMORU KOD BRAĆE I SESTARA! Evo šta je KLJUČNO u vaspitanju, ovo nikako ne smete da radite!

Žena -

Ljubomora može da izazove agresivno i nasilno ponašanje među braćom i sestrema, rezultat je mnogih istraživanja. Iako je to prilično raširena pojava i mnoga deca prolaze kroz periode ljubomore, postoje metode pomoću kojih se može smanjiti osećaj ljubomore kod mališana.

Ključnu ulogu, kao i u većini stvari kod dece, imaju roditelji, a ovo je 8 stvari koje mogu biti delotvorne, kada je ovo osećanje kod vaše dece u pitanju.

1. Prihvatite osećanja deteta

Psiholozi kažu da je veoma važno da roditelji priznaju dečije emocije. Vi kao roditelj morate da prihvatite da vaše dete može biti ljuto, ljubomorno ili tužno, a onda mu i objasniti da je normalno osećati negativne emocije i naučiti ih kako da se nosi sa njima.

Deca
foto: Profimedia

2. Provodite vreme sa njima pojedinačno

Analizirajte koliko vremena provodite sa svojom decom zajedno i odvojeno. Tada ćete moći da vidite kada tačno braća i sestre postaju ljubomorni jedni na druge i kada osećaju da im nedostaje vaša pažnja.

Kad primetite da dete oseća da nema dovoljno pažnje roditelja, psiholozi predlažu određivanje vremena samo za vas dvoje. Unapred odaberite neki dan, organizujte nešto zabavno za dete i provedite to vreme usmereni prema njemu.

3. Nemojte ih upoređivati

Nikada ne upoređujte braću i sestre. Upoređivanjem jednog deteta sa drugim može se stvoriti utisak da jedno dete volite više od drugog. Upoređivanje možda neće odmah podstaći ljubomoru, ali može uticati na dečije samopouzdanje i loša osećanja.

Pokažite svojoj deci da cenite njihovu individualnost i da ih podjednako volite.

Deca
foto: Profimedia

4. Nasmejte svoje dete

Smeh, uopšteno, ima brojne zdravstvene koristi za ljude. Između ostalog, smeh može da smanji dečji nivo anksioznosti. Psiholozi predlažu korišćenje ovog alata za rešavanje ljubomore kod braće i sestara.

Kada se neko od vaše dece oseća ljubomorno, preusmerite njegovu pažnju na nešto zabavno, zasmejavajući ih. To može smanjiti anksioznost i ljubomoru zameniti zabavom.

5. Zaboravite na rodnu pristrasnost

Roditelji se prema deci često ponašaju različito, u zavisnosti od njihovog pola. Od devojčica se očekuje da budu drage, sramežljive i lepe, a od dečaka da budu jaki i da ne izražavaju svoja osećanja, piše Brightside.

Ali ako ne dopustite sinu da se igra istom igračkom kojom se igra vaša kćerka, jer je igračka "za devojčice", dečak može da postane ljubomoran. Najbolje rešenje je da omogućite svojoj deci igru svim igračkama, nevezano za njihov pol. Zbog toga neće osećati ljubomoru jedni prema drugima, jer će svi imati jednake mogućnosti.

Deca
foto: Profimedia

6. Podjednako podelite odgovornosti

Ako se deca međusobno tuku, nemoguće je da je uvek samo jedno dete krivo. Osim toga, uloga "žrtve" i "nasilnika" često se menja među braćama i sestrama. Stručnjaci predlažu da roditelji dođu do srži sukoba i nateraju obe strane da se suoče sa odgovornostima za svoje postupke.

7. Ne krivite svoje dete

Stručnjaci sugerišu da je važno da ne krivite jedno dete za nešto pred drugim. Pokušajte da ne ograničavate jedno dete zbog drugog i pažljivo birajte reči.

Na primer, nemojte reći detetu da ne može da se igra dok beba spava. Umesto toga osmislite aktivnost, poput crtanja, koje će jedno dete zabaviti, a drugom dati priliku da spava.

8. Pokažite im da je sjajno imati braću i sestre

Brižni odnos između njih možete motivisati čitanjem knjiga i pokazivanjem crtaća o tome kako je sjajno imati braću i sestre, savetuju učitelji.

Deca
foto: Profimedia

Kurir.rs/I.B/Telegraf

Bonus video:

00:14

CECA UŽIVA ZA SVE PARE! Ražnatovićka pokazala snimak sa ODMORA, a svi su primetili OVAJ detalj na njoj! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track