ZA SREĐIVANJE DOMA VAŽI PRAVILO TROJKE: Ako želite da vam bude prijatno u KUĆI, pridržavajte se ovih PRINCIPA!
Foto: Shutterstock

udobno

ZA SREĐIVANJE DOMA VAŽI PRAVILO TROJKE: Ako želite da vam bude prijatno u KUĆI, pridržavajte se ovih PRINCIPA!

Žena -

Princip trojke se primenjuje u dizajnu enterijera, grafičkom dizajnu, dobro ga je imati na umu kod fotografisanja, pa čak i kod pričanja priča, ako uzmemo u obzir pravilo o uvodu, zapletu i raspletu.

lila, soba, stan, kuća, dom
foto: Profimedia

Ako želite da prostor u kom živite učinite što ugodnijim i skladnijim grupišite predmete u neparnom broju, piše 24sata.hr.

"Pravilo trojke" temelji se na jednostavnoj i proverenoj činjenici: najbolje zamišljamo kompozicije tri predmeta, različitih oblika, boje i veličine. Dakle, predmeti se međusobno nadopunjuju, održavajući ravnotežu i ne narušavajući sklad prostora.

Uopšteno, neparan broj detalja u prostoru privlačniji je i ostavlja snažniji dojam nego parni, tvrde dizajneri, pa, tako, ako imate više predmeta koje želite smestiti na jednu policu možete to učiniti tako da ih smestite 5, 7 ili 9 zajedno, na primer, sa tim da treba voditi računa da policu ne pretrpate.

Taj se princip primenjuje u dizajnu enterijera, ali koristi se i u grafičkom dizajnu, dobro ga je imati na umu kod fotografisanja (fotografija bi trebala uvek imati tri glavna, najistaknutija detalja, odnosno dela), pa čak i kod pričanja priča, ako uzmemo u obzir pravilo o uvodu, zapletu i raspletu.

dom
foto: Profimedia

Stvar je u tome kako radi naš mozak: Tri je najmanji broj koji se može koristiti za formiranje različitih uzoraka. Osim toga, neparan broj stvari tera naše oči da se više kreću, što čini zanimljivijim vizuelni doživljaj. Želite li prostor u kojem živite učiniti što ugodnijim i skladnijim, držite se pravila o "magiji broja tri".

Iskoristite različite okvire za fotografije i ogledala s različitim okvirima da od njih složite umetničku instalaciju na zidu u kojoj je neparan broj predmeta. Grupišite ih tako da zajedno čine jedan geometrijski lik.

pampas, dizajn
foto: Shutterstock

Želite li izložiti svoje vaze uvek ih složite i to tri vaze jednu pored druge, ili složene u "trougao". Na stoliću u boravku, uz biljku u ukrasnoj saksiji postavite i dva kristala.

Grupišite predmete različite visine i širine, kako bi postigli veći efekt i slažite ih tako da u različitim kombinacijama čine trojku, zavisno sa koje strane ih gledate.

To će dati dinamiku prostoru i učiniti da isti kutak uvek izgleda - drugačije. Dva mekana jastuka na ležaju i jedan jastuk za sedenje na podu, koji se još i "slažu" po bojama mogli bi stvoriti vrlo ugodan dojam u prostoru.

pampas, dizajn
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:33

GLUMICA POKAZALA ZANOSNO TELO U 6. DECENIJI: Ketrin Zita Džons radila vežbe u bikiniju, preko 1.000.000 ljudi oduševljeno! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track