OVE GREŠKE U KUVANJU MNOGI PRAVE: Mogu da utiču na UKUS i izgled jela, a evo kako da ih ISPRAVITE!
Foto: Profimedia

savet

OVE GREŠKE U KUVANJU MNOGI PRAVE: Mogu da utiču na UKUS i izgled jela, a evo kako da ih ISPRAVITE!

Žena -

Često nesvesno usvajamo metode za sasvim uobičajene stvari, ali ponekad ne shvatamo da su one zapravo pogrešne. Tokom kuvanja mnogi znaju da ponavljaju iste greške, a evo koje su najčešće i kako one utiču na jela koja spremamo.

kuhinja, recept, kuvanje, paprika
foto: Profimedia

Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi

Kako bismo brže odmrznuli meso, obično ga ostavljamo na sobnoj temperaturi. Međutim, to nije najbolja opcija. U takvim uslovima se ubrzava razmnožavanje bakterija, a vrlo lako možete da propustite trenutak kada meso zapravo počinje da se kvari jer se spolja to ne primećuje. Mnogo je sigurnije da mesne proizvode odmrzavate u frižideru. Može potrajati malo više, ali meso će biti sveže i ohlađeno.

Mariniranje mesa duže od 12 sati

Iz nekog razloga veruje se da što se meso duže marinira, to će biti ukusnije i sočnije. Zapravo, predugo držanje mesa u marinadi čini ga gumenim, a ne mekanim. Za to je kriva kiselina koja se dodaje u obliku sirćeta ili limuna. Kako bi meso bilo koje vrste poprimilo pikantan ukus, a da mu se tekstura ne pokvari, dovoljno je da ga marinirate 20 minuta.

Prvo stavljate beli luk u tiganj

Beli luk se prži vrlo brzo. Istovremeno dodavanje belog i crnog luka u tiganj predstavlja problem budući da u isto vreme beli uspe skoro da izgori, a luk jedva poprimi smeđu boju. Da bi proces prženja crnog i belog luka bio ujednačeniji, morate da naseckate beli na velike komade ili da ga dodate na samom kraju.

žena, Kuhinja, Ručak, Domaćica
foto: Profimedia

Predugo mesite testo

Često koristimo isti pristup kada je u pitanju priprema testa za različite vrste pekarskih proizvoda. Ipak, stvari koje su dobre za jedno jelo mogu biti loše za drugo. Dugo mešenje testa čini ga gušćim i elastičnim zbog aktivnog otpuštanja glutena. Ova je opcija savršena je za spremanje pice, ali nije toliko dobra za pite. To je zato što bi testo za pite po pravilu trebalo biti vazdušasto, nežno i mrvičasto, a ne čvrsto i kompaktno.

Kuvanje krompira bez poklopca

Kako bi se krompir ravnomernije i brže kuvao, treba da poklopite lonac jer će se tako bolje akumulirati i zadržai toplotu.

Udaranje mesa bez pokrivanja

Da bi se meso ravnomerno pržilo, dovoljno je da ga istučete i poravnate, ali postoje neke stvari koje bi trebalo da imate na umu. Nemojte da lupate komad mesa, a da ga ne stavite u plastičnu kesu ili barem prekrijete folijom za hranu. Ako to ne učinite, male čestice koje nisu vidljive oku mogu se raspršiti po radnoj ploči, šireći bakterije. Takođe, ako ne pokrijemo meso, ono postaje sklono sušenju.

hrana, kuhinja, žena
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./Bright Side

Bonus video:

02:54

MAJSTORICA ZA ČVARKE OTKRILA ORIGINALNI RECEPT: Samo OVAKO se spremaju najbolje bombone od svinje (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja