JEDEMO GA VEĆ 300 GODINA I NIJE NAM DOSTA: Majonez je nastao slučajno i predmet je RASPRAVE, a ovaj recept će vas ODUŠEVITI!
Foto: Shutterstock

volimo ga

JEDEMO GA VEĆ 300 GODINA I NIJE NAM DOSTA: Majonez je nastao slučajno i predmet je RASPRAVE, a ovaj recept će vas ODUŠEVITI!

Žena -

Svi smo čuli za majonez, svi smo ga manje više probali i dosta nas ga voli. Majonez je naziv za hladni sos i namaz napravljen od žumanca i ulja koji se koristi kao dodatak hrani.

Majonez je nastao 1756. godine kada je počeo da se upotrebljavati u francuskoj kuhinji, a dobila je ime po francuskom vojskovođi koji je za Francusku osvojio luku Mahon, kao i ostrvo Minorku u Španiji. Doduše, postoje i priče da je majonez zapravo španski izum.

Majonez
foto: Profimedia

Njegov kuvar, čuveni francuski šef Mari-Antoan Karem (otac haute cousine) nije imao drva da naloži vatru i napravi mu topli sos pa je morao nešto izmisliti. Slučajno mu je upalo jedno žumance u ulje i on je nehotice počeo da ga muti i tako je dobio finu gustu masu, kojom je prelio meso.

Kada je vojskovođa isprobao taj sos bio je oduševljen pa ga je odmah po povratku u Pariz pokazao na dvoru Luja XV i dao mu ime majonez po gradu u kome je prvi put slučajno napravljen. Naravno, nakon toga ovaj umak je nadograđivan i sve više poboljšavan.

Iz Francuske je majonez je krenuo u osvajanje Evrope i Amerike, pritom se u početku proizvodio samo u domaćinstvima i ugostiteljstvu, a početkom 20. veka kreće industrijska proizvodnja.

Majonez
foto: Profimedia

Iako se majonez najčešće kupuje i danas je dostupna u bezbroj varijanti, mnogi ju pripremaju i u kućnoj radinosti. Može sadržavati i 85 posto masnoća, dok kupovna sadrži od 70 do 80 posto.

Može se praviti i ručno, ali i uz pomoć električnog miksera ili blendera. Žumancima se polako dodaje ulje dok se žustro tuče, kako bi se raspršilo. Ulje i voda iz žumanaca čine bazu emulzije, a lecitin i belančevine iz žumanca je stabilišu. Može se dodati i senf koji ju dodatno stabilizuje i ukus čini oštrijim.

Majonez se sastoji od žumanca, limunovog soka i ulja. Žumanac pomaže spajanju ulja i vode pri čemu nastaje emulzija. Najvažniji korak je pravilno dodavanje ulja kako se žumance ne bi razdvojio i kako bi se postigla kremasta tekstura majoneza. Veoma je važno da koristite kvalitetno ulje.

majonez
foto: Profimedia

Sastojci

2 žumanca

1 kašičica senfa

prstohvat soli

500 ml ulja uljane repice (ako nemate - stavite suncokretovo ulje)

1 kašičica vinskog sirća ili svežeg soka limuna

Priprema

U blender stavite žumance, dodajte im senf i so. Koristite jaja proverenog uzgoja. Dobro ih izblendajte kako bi se smesa povezala. Sledeći korak je najvažniji. Smesi žumanca i senfa dodajite postepeno ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. Ovo radimo kako bismo izbegli odvajanje žumanca od ulja.

Sve vreme miksajte smesu dok dolivate ulje. U prvim sekundama treba izbeći odvajanje žumanca od ulja. Kada ste dodali polovinu ulja, a smesa je postala kompaktna, slobodno dodajte preostalo ulje u bržem mlazu.

Sve dobro izblendajte dok se ne poveže i postane kremasto. Na kraju dodajte kašičicu vinskog sirća i umešajte je u majonez. Pripremljenu majonez spremite u teglu i stavite u frižider. Majonez možete praviti i na malo duži način ručno. Trebaće vam žica za mućenje jaja i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera.

majonez
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./24sata.hr)

Bonus video:

01:12

ODRŽAN SAJAM OLDTAJMERA U NIŠU: Prikazani najstariji primerci automobila koji su još uvek u voznom stanju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track