OVIH 5 NAMIRNICA UVEK TREBA DOBRO OPRATI: Nikako ne kvasiti pečurke i testeninu!
Foto: Profimedia

savet

OVIH 5 NAMIRNICA UVEK TREBA DOBRO OPRATI: Nikako ne kvasiti pečurke i testeninu!

Žena -

Od malih nogu nas uče da treba oprati svu hranu pre jela ili pre kuvanja, ali to baš i nije tako. Neke namirnice je potrebno dobro oprati, a za neke to i nije preporuka, a kod nekih postoji dilema.

Ove 3 namirnice ne treba prati baš nikada kako piše Bright Side.

jaja, ljuska, kuvanje
foto: Profimedia

Jaja

Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a nema ni potrebe.

Testenina

Vrhunski kuvari kažu da bi pranje testenine trebalo biti protuvzakonito jer se na taj način uklanja skrob koji je kasnije potreban da bi se sos dobro spojio sa testeninom. Kuvana testenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.

Pečurke

Pečurke dobro upijaju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore, namakati ih - izgubiće elastičnost i postati podložnije kvarenju.

Ako su baš jako zamazane, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnatim ubrusom. Inače, zemlja sa pečuraka uklanja se četkicom.

Pečurke
foto: Profimedia

Ovih pet namirnica treba oprati baš uvek

Voće i povrće sa jestivom korom

Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnatim ubrusom nakon pranja.

Voće i povrće sa korom koja se guli

Iako voće i povrće gulite, tokom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu sa koje prelaze na oguljeni deo koji jedete. Zato ga pre guljenja dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje...

banana
foto: Profimedia

Limenke

Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki pre otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.

Orašasti plodovi

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili spakovani. Osim toga, pranje pomaže ukloniti i fitinsku kiselinu koja ih održava svežim i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom telu.

Suve šljive, Suvo Voće
foto: Profimedia

Suvo voće

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzu. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati.

Ove namirnice možete prati, ali i ne morate

Piletina

Bakterije na svežem pilećem mesu mogu biti opasne za zdravlje, a najčešća je salmonela. Mnogi ljudi zbog toga piletinu operu pod vodom. Drugi to ne rade nikada zbog teorije da se pranjem rizikuje razmnožavanje bakterija i njihovo širenje na ruke, sudoperu, kuhinjsku ploču.

piletina, hrana
foto: Profimedia

Stručnjaci se ne mogu složiti koja od teorija je sasvim tačna - treba li piletinu prati ili ne. Pa tako, jedni savetuju da se ne pere, dok drugi kažu kako to nema nikakve veze i da pranje ne može škoditi. Stoga, odlučite sami! Inače, kuvanjem se bakterije uništavaju.

Ostalo meso

Kao i kod piletine, i kod ostalih vrsti mesa (svinjetine, govedine, teletine, jagnjetine...) jedni stručnjaci kažu kako ga nije dobro prati, dok drugi u tome ne vide problem.

Ako ste u dilemi, a želite se rešiti viška krvi na mesu, umesto da ga operete vodom, prebrišite ga papirnatim ubrusom. Nakon toga ruke dobro operite sapunom i vrućom vodom.

meso
foto: Stock

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

06:33

NEUSPEH U BRAKU SE PRIPISUJE ŽENI! PSIHOLOG O NASILJU U PORODICI: Žene nemaju podršku najbližih zbog predrasude SAMA SI GA BIRALA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track