Najnovije vesti

DEVOJKA IZ AVGANISTANA KROZ SUZE: Mi smo im RATNI PLEN, moje emocije vidite jer sam na SIGURNOM! Nemojte pasti na TALIBANE!
Foto: Printcsreen/Tviter

PROGOVORILA

DEVOJKA IZ AVGANISTANA KROZ SUZE: Mi smo im RATNI PLEN, moje emocije vidite jer sam na SIGURNOM! Nemojte pasti na TALIBANE!

Žena
12:09h

Talibani su zauzeli Kabul, a ceo svez plakao je uz mladu Avganistanku koja je u očaju zaplakala. Ona je pružila podršku svim ženama i istakla da je ona na sigurnom.

Niame, ona je dala intervju novinarki i aktivistkinji Masih Alinejad i progovorila je o trenutnoj situaciji u njenoj rodnoj zemlji.

Kabul, devojka, intervju
foto: Printcsreen/Tviter

- Imam 23 godine. Kada bi talibani videli ženu poput mene, odmah bi me prisilno udali za nekog od svojih boraca. Drugim rečima, oni siluju pod velom braka. To je njihova verzija Kurana. Nas žene smatraju ratnim plenom - kaže ova Avganistanka koja trenutno ne boravi u svojoj zemlji.

- Odakle sam? Iz Avganistana. Gde sam rođena? U Iranu. Gde sada živim? Ne želim da to otkrijem. Doživljavaju te kao osobu bez identiteta. Sreća, tuga, brige, sve to ignorišu jer si iz Avganistana. Kada govorim o situaciji u Avganistanu, optužuju me da kritikujem islam. Baš me briga, nastaviću da govorim jer tako govorim i o problemima svih žena - kaže devojka u intervjuu.

Ona kaže da se sada najviše brine za svoje prijatelje koji su u Kabulu.

Kabul, devojka, intervju
foto: Printcsreen/Tviter

- Tamo ima žena koje odvode na silovanje, a one nemaju kome da to razotkriju. Nema nikoga ko bi im pomogao. Moje suze možete da vidite jer sam na sigurnom, njihove niko neće videti. I ja sam na sigurnom samo u relativnom smislu. Niko od nas iz Avganistana nije potpuno oslobođen islamske vlasti. Da, brinem za sve svoje prijateljice. Nisu otišle iz Avganistana jer su se nadale nečemu boljem. Studirale su u Iranu ali su se vratile u Avganistan u nadi da će biti bolje - kaže.

- Talibani rade istu stvar kao i islamska država. Smisliće svoju verziju Džavada Zarifa kako bi šarmirali svet. Upoznata sam sa situacijom jer mi porodica i prijatelji stalno prenose šta se događa. Žene više ne možete da vidite van njihovih kuća - kaže, a usledila je i njena poruka ženama širom sveta.

- Poručila bih svim ženama na svetu da razmišljaju o budućnosti, da ne ignorišu ovaj masakr. Ne želim da se ovakve stvari događaju i za četrdeset godina. Nemojte pasti na talibane. Danas u Avganistanu ubijaju ljude poput Masih Alinejad. U mojoj zemlji ima puno žena poput Mišel Obame. Puno njih snažno je kao i Angela Merkel. Međutim, sada će morati da se se poklone pred šerijatom - zaključuje.

Kurir.rs

Bonus video:

ISPLIVAO INTIMNI SNIMAK GRUJIĆKE I GOBELJE: Katarina obasipa fudbalera poljupcima u kolima: Nedostajao mi je najviše! (VIDEO)
00:05

ISPLIVAO INTIMNI SNIMAK GRUJIĆKE I GOBELJE: Katarina obasipa fudbalera poljupcima u kolima: Nedostajao mi je najviše! (VIDEO)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track