NISU DŽABA HAJDUCI VIDALI RANE S NJOM: Hajdučka trava izuzetno je lekovita i ne leči SAMO povrede, a ovo NIKAKO nemojte raditi!
Foto: Profimedia

daje snagu

NISU DŽABA HAJDUCI VIDALI RANE S NJOM: Hajdučka trava izuzetno je lekovita i ne leči SAMO povrede, a ovo NIKAKO nemojte raditi!

Žena -

Jaka antiseptička dejstva čine je savršenom za lečenje rana i povreda, dok kao čaj ublažava grčeve u crevima i želucu, a pomaže i kod regulisanja ciklusa kod žena. Zbog toga i ne čudi što u brojnim kulturama hajdučka trava uživa poseban status. O jednoj od najcenjenijih lekovitih biljaka govorio je novinar i narodni travar Momčilo Antonijević.

Momčilo Antonijević
foto: Printscreen/Youtube/ RTS Beogradska hronika Jutarnji program

- Cvet i list hajdučke trave sadrže esencijalna ulja, koja kada se destiluju budu plave boje i sadrže brojne supstance, poput tanina, koji imaju snažno antiseptično dejstvo - kaže novinar i narodni travar Momčilo Antonijević.

Botanički naziv hajdučke trave je "achillea millefolium", po grčkom heroju Ahilu, koji je po predanju, njom lečio svoje rane. Kod nas nosi naziv hajdučka trava, jer su je koristili hajduci, koji su je sakupljali, sušili, sitnili, prosejavali i nanosili na rane. Po verovanju, ona daje snagu.

Antonijević navodi da hajdučka trava je izuzetno lekovita biljka i sadrži pregršt aktivnih supstanci. Zbog toga što sadrži esencijalna ulja ne bi je trebalo kuvati. Čaj od nje se priprema prelivanjem, a nikako kuvanjem.

hajdučka trava
foto: Profimedia

- Lekovita svojstva imaju cvetovi i listovi. U cvetovima ima više aktivnih supstanci. Kada se dobro prosuše, možete ih čuvati u suvim teglama na tamnim mestima. Jednu supenu kašiku sušenih cvetova i listova prelijete ključalom vodom, promešate, poklopite i ostavite da stoji najmanje 20 minuta. Čaj se pije nezaslađen i pre jela - objašnjava Antonijević.

U ovom obliku se, pre svega, koristi za lečenje organa za varenje i smirivanje probavnog trakta, a u toj ulozi se može kombinovati sa nevenom. Pomaže i kod gastritisa u kombinaciji sa drugim gorkim aromatičnim biljkama, poput pelina i kantariona.

Zajedno sa smiljem i nanom preporučuje se osobama koje imaju problema sa funkcionisanjem jetre.

Antonijević je u Jutarnjem programu RTS-a naveo i da se hajdučka trava može koristiti za lečenje organa za mokrenje, a posebno je poznata po blagotvornom uticaju na žensko zdravlje, jer u kombinaciji sa virkom se preporučuje za uređivanje ciklusa.

Zbog toga se čaj od hajdučke trave preporučuje za ublažavanje bolova tokom PMS-a i smanjivanje krvarenja.

hajdučka trava
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A.

Bonus video:

03:01

LEKOVITA VODA MANASTIRA ŠIŠATOVAC: Na izvoru Svete Anastasije lečio se čak i Nikola Tesla (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track