DIJETA 5:2 POMAŽE U SKIDANJU KILOGRAMA: Mršavi se na ZDRAV način, a ovo je ključna stvar!
Foto: Profimedia

konsultacije obavezne

DIJETA 5:2 POMAŽE U SKIDANJU KILOGRAMA: Mršavi se na ZDRAV način, a ovo je ključna stvar!

Žena -

Majkl Mozli je svoje znanje o dijetama iskoristio kako bi kreirao potpuno novi dijetetski pristup kojim se može brzo izgubiti salo oko struka, može da se smrša umereno ili da se izgubi drastična količina kilograma.

dijeta, slatko, slatkiši
foto: Profimedia

Ova dijeta 5 prema 2 namenjena je onima koji žele da smršaju, ali da to urade na zdrav i jednostavan, a istovremeno i ukusan način.

Dijeta 5 prema 2 zasniva se na principu tzv. "intermittent fasting" dijete. Njen tačniji opis bi bio “povremena restrikcija kalorija”, jer ono što se u njoj radi je da se dva dana nedeljno smanjuju kalorije, ali dramatično.

Dijeta 5 prema 2 podrazumeva zdravu ishranu pet dana u nedelji, a onda drastično smanjenje kalorija na oko 800 po danu za preostala dva dana.

Dijeta
foto: Profimedia

Tokom sedmice, kod 5 : 2 dijete dozvoljeno je uobičajeno uzimanje hrane tokom 5 dana, naravno ne preko 2.000 kalorija za žene i 2.400 za muškarce, dnevno, a 2 dana treba oštro smanjiti količinu unosa kalorija na 500 za žene i 600 za muškarce. Dakle, ovo nije dijeta koja zabranjuje hranu, već tokom dva dana nedeljno redukuje unos kalorija u organizam. Može se reći da je ovo vrsta posta, koja stimuliše telo da prodrma sagorevanje masti i podstakne rad lenjih ćelija. Za većinu ljudi ovo je prihvatljiv kompromis jer dozvoljava druženja, porodične večere i ishranu na radnom mestu, a istovremeno je veoma koristan za zdravlje i vidljivo se gube kilogrami.

Koliko kilograma ćete izgubiti sa ovom dijetom?

Odgovor na ovo pitanje, kao i uvek, zavisi od više faktora (početna težina, godine, nivo aktivnosti, zdravstveno stanje) ali kada govorimo o nekom proseku – može se reći da prosečni gubitak iznosi 4 do 6 kg mesečno. Deluje malo? Pogledajte jelovnik i biće vam jasno da se ničega ne lišavate a kilogrami odlaze. Zgodno, zar ne?

dijeta
foto: Profimedia

Primer jelovnika jednog posnog dana

Doručak: Kaša od zobi sa suvim voćem ili kocka krem sira sa ćurećim prsima, ili šejkom od jagoda.

Ručak: Kapri salata (zelena salata, paradajz, rotkva, mladi luk, ovčiji sir, maslinovo ulje par kapi) sa patlidžanom, ili čorba od sira i preprženog oraha, ili povrće pripremljeno u voku sa pilećeim prsima sa karijem, ili tunjevina pečene u foliji sa salatom od paradajza i belog luka.

Večera: Palenta sa ovčijim sirom ili musaka od tikvica i smeđeg pirinča.

Pre početka ove dijete, obavezno se posavetuje sa vašim lekarom i ništa nemojte činiti na svoju ruku.

dijeta, mršavljenje, kilogrami, bundeva
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

07:48

ADRENALIN, TAKTIKA, BORBA, ZABAVA: Pejntbol prerastao u sport koji svako treba da proba (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track