RECEPTI ZA HLEB BEZ BRAŠNA KOJI NIMALO NE GOJI! Za 150 dinara spremite PROTEINSKE lepinjice od samo 2 sastojka
Foto: Profimedia

zdravo

RECEPTI ZA HLEB BEZ BRAŠNA KOJI NIMALO NE GOJI! Za 150 dinara spremite PROTEINSKE lepinjice od samo 2 sastojka

Žena -

Trenutno su na glasu svi režimi ishrane koji isključuju upotrebu brašna, posebno onog belog, ali svi znamo da je teško zamisliti obroke bez hleba, ili nekog vida testa.

No, savremena kulinarska scena ima da nam ponudi mnogo više nego što je to u prošlosti bio slučaj, pa su brojni kuvari i znalci u kuhinji izmislili sjajne recepte za lepinjice i testo koji su odlična zamena za hleb, a ipak su zdravi i niskokalorični.

Dva sjajna recepta za hleb bez brašna - u jednom je glavni akter krem sir, a u drugom karfiol. Od oba možete praviti zdrave sendviče, picu ili ih jednostavno služiti uz obrok.

Upsi hleb

U pitanju su hlepčići koji po parčetu sadrže svega 0,8 grama ugljenih hidrata, a neutralnog su ukusa, pa mogu da se koriste i u slatkim i u slanim varijantama.

Potrebni sastojci (za 7 do 9 komada):

  • 100-150 g krem sira
  • 3 jaja
  • pola kašičice praška za peciva
  • malo soli
    hleb, beli hleb, baget
    foto: Shutterstock

Priprema:

Odvojite belanca i žumanca. Napravite čvrst sneg od belanaca i soli. U drugoj činiji umutite žumanca, sir i prašak za pecivo dok ne dobijete glatku smesu. Sneg od belanaca pažljivo dodajte u smesu od žumanaca i sira. Polako mešajte, kako bi zadržali vazduh u masi. Kašikom vadite smesu i stavljajte je na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 25 minuta na 150 stepeni.

Lepinje od karfiola

Tu su i lepinjice od karfiola, koji je sjajna zamena za brašno, a to najbolje znaju oni koji se bave vegeterijanskom i veganskom ishranom. Dovoljno je da se samelje, dobro iscedi i pomeša sa jajima, a mnogi u ovakvu smesu dodaju i izrendani sir - mocarelu ili parmezan, no dobar trik je i dadati šaku mlevenih badema, ili kašičicu kurkume.

Sastojci:

  • jedna manja glavica karfiola
  • 2 veća jajeta
  • so, biber

Priprema:

Operite karfiol i usitnite u blenderu dok ne dobijete mrvice. Mrvice kuvajte u vrućoj vodi oko dva minuta. Dobro ih procedite, umotajte u čistu krpu i iscedite je. Važno je da se u karfiolu uopšte ne zadrži voda. Karfiol umutite sa jajima i začinima, pa sve dobro izmešajte, dok ne dobijete kompaktnu masu.

Na pek-papir kašikom vadite smesu i formirajte male lepinje. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni oko 10 minuta sa svake strane na 180 stepeni. Od ove smese možete praviti i testo za zdravu picu.

karfiol, luk
foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

Bonus video:

00:24

NE JEDEM HLEB DA BIH BILA ZGODNA: Evo kako Kaja održava dobru liniju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track